Världens snyggaste katt finns nu – i Borås

Världens snyggaste katt bor i Borås. Ragdollen Love Lily vann nyligen det åtråvärda priset World Winner Show.
Foto: Mona Phil
Tänk vad man får utstå för att bli godkänd av domarna. Men allt stämde och Love Lily gick segrande hur matchen.
Foto: Mona Pihl
Love Lily, matte Marie Gerdin och uppfödaren Dorthe Seierø var överlyckliga över segern i Malmö.
Foto: Mona Pihl
Ännu en sötchock när Love Lily visas upp för publik och domare.
Foto: Mona Phil

Ännu en gång gick kattuppfödaren Marie Gerdin, från Gångester utanför Borås, segrande ur tävlingen World Winner Show.

Förra året vann hennes ragdoll-hane Ebbot ett fint pris - i år var det dags för ännu en medlem ur familjen att belönas, Love Lily, 7 månader, som vann juniorklassen i storstilad form.

– Jag var otroligt glad över det resultatet, säger Marie Gerdin.

Ebbot blev som sagt prisbelönad förra året och nu var det dags igen för Marie Gerdin att tävla, denna gång med den sju månader gamla Love Lily.

Tävlingen som avgörs varje år gick för första gången i Sverige, i Malmö på Malmö arena.

– Det var tidernas största tävling med 1 955 katter, säger Marie Gerdin. Det var ett enormt arrangemang med mycket människor som hejade på.

Love Lily är en ragdoll men hon kommer inte från Marie Gerdins uppfödning.

Kommer från Danmark

– Hon kommer från Danmark, säger hon. Det är importtjej och det är väldigt roligt att det gick så bra. Hennes uppfödare var på plats och hon var jätteglad och kom upp på scenen också för att ta emot priset. Det finns ingen rivalitet mellan oss utan delad glädje är dubbel glädje.

I år hade Marie Gerdin med sig tre katter till tävlingen och alla tre katterna fick pris för bäst i varje färggrupp och var nominerade till Best in Show-panelerna.

– Jag var otroligt glad bara över det resultatet, säger hon. Full pott kan man säga. Sen gick en av dem och vann, det känns ofattbart.

Marie Gerdin har hållit på och fött upp ragdolls sedan 2009 och det har hunnit bli ett 50-tal katter som lämnat hennes hem. Just nu har hon sex honor, tre hanar och ett gäng kattungar på väg att flytta hemifrån.

Goa köpare

– Det är lite sorgligt när de lämnar mig, men för det mesta är det roligt för man har ju så många goa köpare som längtat efter sin katt, säger hon. Det är som om de väntat på sin bebis. Det är så kul att få bidra till den biten. Många hör också av sig sedan och skickar bilder.

Vad är det för speciellt med en ragdoll?

– Den är en fantastiskt social katt, lugn och tillgiven, säger Marie Gerdin. Den är underbar i en barnfamilj och den vill vara med överallt där det händer. Även i barnlösa familjer eller om man är ensam så är de så otroligt sociala.

Ragdollen är en långhårig katt som måste skötas även om den saknar underhåret som kan ge tovor i pälsen.

– Det är en liten process med de här katterna som behöver badas och fönas, det är ju lite som en skönhetssalong inför en tävling, berättar Maria Gerdin. Man kan ju inte komma med ett flottigt hår till en skönhetstävling.

Räcker att kamma

Det tar ett par timmar att göra i ordning en katt inför en tävling. Annars räcker det att dra en kam genom pälsen någon gång varannan vecka.

Nu hoppas Marie Gerdin på att det ska bli kattbebisar mellan de båda prisbelönta katterna Ebbot och Love Lily. Nästa år vet vi.

Ragdoll

En ragdoll får vanligen 2-6 kattungar i en kull, men precis som hos alla andra raser kan det lika gärna bli 1 eller 8. Ungen föds helt vit med rosa nos och rosa trampdynor. Efter tre till fyra dagar börjar nos, trampdynor och öronspetsarna få lite färg. Några dagar senare börjar masken i ansiktet att breda ut sig och färg börjar så smått komma på ben och tassar. Sist kommer färgen på svansen.

Deras mest karaktäristiska drag som skiljer den från andra raser är att den ofta slappnar av i alla muskler då man lyfter upp katten så att den bli lika lealös som den "trasdocka" den har fått sitt namn av.

Källa: Ragdollklubben