Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens lyxigaste kött serveras i Göteborg

Det insprängda köttet ger en väldigt fin nötig smak", säger Jarno Soikelli som tagit hem 4,5 kilo Kobebiff till Göteborg.Foto: Privat
Jarno Soikelli, köksmästare restaurang Meet.Foto: Privat

Världens mest exklusiva kött serveras just nu i Göteborg. Den japanska Kobebiffen är världsberömd för sin mörhet och saftighet, men smakar det så kostar det: 10 000 kronor är kilopriset för restauranggästen.

– Men de som testade i helgen sa att det var en upplevelse, att det inte kändes som att äta kött, att köttet bara smälte i munnen, säger Jarno Soikelli, köksmästare på restaurang Meet i Göteborg.

Kobebiff

Kobebiff är kött från nötdjur uppfödda runt staden Kobe i Japan.

Köttet är extremt marmorerat, fettet ser ut som om det är insprängt i köttet.

De fetaste delarna kan ha en fetthalt på 40 procent.

Fettet är rikt på omättade fettsyror och smälter redan vid 25 grader.

Enligt myter beror köttets mörhet på att korna får dricka öl, blir masserade i timmar och får lyssna på klassisk musik för att slappna av.

I själva verket lär mörheten bero på genetik, att djuren inte får röra sig så mycket och att fodret är snålt på A-vitamin.

Att det är just är Meet som tagit hem det världsunika köttet är kanske inte så konstigt. Grillrestaurangen är specialiserad på kött och har blivit nominerad till bästa köttkrog i Sverige två år i rad.

– Vi hamnade på femte plats bägge gångerna. Enda krogen utanför Stockholm, säger Jarno Soikelli stolt.

Släppte 24 djur

Fast just Kobebiff har han haft svårt att få tag på.

– Det serverades länge enbart i Japan. Men nu har de släppt 24 djur till Europa. Vi har tagit in 4,5 kilo.

Vad är det då med just Kobebiffen som gör det värt för restauranggästen att betala tusen kronor för 100 gram kött?

Nötig smak

– Det insprängda fettet ger en väldigt fin nötig smak. Sen smälter fettet redan vid 25 grader, vilket gör att kunden kan äta den rödare. I Japan äter många den till och med rå, doppad i lite wasabi eller soja. Fettet smälter ju i munnen. Men den som inte tycker om fett ska inte välja den här typen av kött, säger Jarno Soikelli.

Hans restaurang började servera Kobebiff i helgen.

Grillade första biffarna

– Nu grillade vi den. Det går förstås lika bra att steka i en gjutjärnspanna. Men jag funderar på att också göra en förrätt med lite mindre kött för den som vill pröva på, säger köksmästaren.

Vad händer om ni inte säljer allt köttet?

– Då får väl äta personalen äta upp det, skrattar Jarno.

Någon Kobebiff till middag hemma blir det däremot inte för köksmästare på Meet.

– Nej, så bra tjänar inte vi kockar.