Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vargpar har bildat ett nytt revir i Västsverige

Från arkivet: Här kommer en varg på besök på en gård i Falkenberg.
Nytt vargrevir har bildats i gränstrakterna mellan Västra Götaland och västra Jönköpings län.
Foto: SHUTTERSTOCK

Ett nytt vargrevir har upptäckts i Västra Götaland och Jönköpings län. 

– Flera vargar har under de senaste åren rört sig i södra Sverige. Att det någon gång skulle bildas ett revir är inte så oväntat, säger Nelly Grönberg vid länsstyrelsen i Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Det revirmarkerande vargparet har kunnat konstateras genom spårningar på snö och genom DNA-analyser, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande på onsdagen.

Vargparet har spårats både i Västra Götaland och Jönköpings län, i gränstrakterna mellan Ulricehamn, Mullsjö och västra Jönköping.

Enligt länsstyrelsens analyser handlar det om vargar från ett revir i Tiveden, i södra Örebro län. Som avkommor till en invandrad finsk-rysk varg anses vargarna vara genetiskt värdefulla.

”Kommer att följa utvecklingen”

– Om paret kommer att få valpar är för tidigt att uttala sig om, men vi kommer att följa utvecklingen i reviret säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig vid länsstyrelsen i Västra Götaland i pressmeddelandet.

Reviret, som fått namnet Brängenreviret, kommer att samförvaltas med länsstyrelsen i Jönköpings län. 

Allmänheten uppmuntras att rapportera in observationer av rovdjur eller spår efter dem på webbplatsen scandobs.se. Rapporterna är en viktig del av inventeringen av djuren, skriver länsstyrelsen.

I Västra Götaland finns sedan tidigare vargrevir i andra områden, men det nya reviret är det första som bekräftats i Jönköpings län.