Vargen gick till attack
– tog sovande hund

Publicerad

Tiken Kajsa och hennes valp tog en tupplur i solen, vid husknuten hemma i Ucklum.

Då kom vargen - och sprang i väg med Kajsa.

– Tiken hängde rätt upp och ner i käften på vargen, säger hussen Jan Andersson.

På onsdagsförmiddagen har en varg setts i Borås. Men redan på tisdagen inträffade en varg-attack i Ucklum utanför Stenungsund.

– Tiken och valpen låg och sov i solen på gräsmattan vid hus. Jag gick in i snickarboa och grejade, inte mer än 20 sekunder. Så hörde jag hur hundarna skrek till på utsidan, jag förstod ju att något var åt helvete, säger hussen Jan Andersson.

När han kom ut såg han att hundarna var borta - och att vargen var på väg in i skogen med tiken Kajsa. Jan Andersson sprang efter. Till slut kom han ifatt.

– Hon hängde rätt upp och ner i käften på vargen. Jag sprang fram och ryckte fram kniven, då släppte vargen tiken och lufsade bort. Då satt valpen tre meter ifrån och skällde. Valpen hade följt efter och hade försökt att hjälpa sin mamma, säger Jan Andersson.

Är allvarligt skadad

Att se tiken Kajsa var en chock.

– När jag lyfte upp tiken hängde tarmarna ut på ena sidan och det var en bit hål på andra sidan, säger Jan Andersson.

Nu ligger Kajsa på djursjukhuset i Göteborg.

– Hon har varit med om omfattande operationer under natten, flera stycken. Hon mår bättre i dag men ska ligga kvar ett dygn till för operation. Hon har ju dropp och går på mediciner, säger Jan Andersson.

Han har tidigare sett vargar i området.

– Jag vet att vi har haft ett par vargar som strövat runt men inte intill huset, det har varit vid sjöarna när man varit ute och fiskat och sådär. Det är ju inte ett normalt beteende att en varg gör så, går ner till ett hus och tar en hund som ligger och sover, medan man bara är en bit bort, säger Jan Andersson.

Ovanligt beteende

Länsstyrelsens viltspårare Jimmy Carlsson kom till platsen efter händelsen.

– Där fanns spår efter minst en varg, säger han.

Han förvånades över att vargen varit framme vid huset.

– Det är ganska ovanligt, det är som jag har hört talas om där en varg tar sig in på gårdsplan och tar en hund, säger Jimmy Carlsson.

Vad tyder det på?

– Det kan jag inte säga. Men det är inget bra beteende hos en varg, säger Jimmy Carlsson.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER