Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varg och lodjur på Orust

Varg sågs på Orust i fredags.
Foto: WALL JOACHIM

Varg och lodjur - på Orust!

Nu är det konstaterat av expertisen och flera säkra ögonvittnen.

Under helgen har 3 000 jägare och viltvårdare inventerat beståndet av rovdjur i Västra Götaland. I södra delen av länet hittade man spår efter ett 15-tal lodjur. - De flesta var ensamma djur vilket inte ger någon föryngring av stammen, berättar rovdjursexperten Tommy Berglund. Att varg och lodjur inte räds isar eller öppna vatten visar väl de spår av nämnda djur som lite sensationellt konstaterats på ön Orust. Mariiethe Bergman från Valön berättar i Bohusläningen att hon såg livs levande varg utanför Henån i fredags. Länsstyrelsens expert Benny Nilsson bekräftar att det är vargspår. Samtidigt har man konstaterat färska lodjursspår på Orust.

Varg i norr

 I Skaraborg hittade man spår efter sju vargar.  - Tre av dem tillhör Hasselforsreviret i Värmland, säger Gillis Persson, som är rovdjursspårare och kvalitetssäkrare för länsstyrelsen i Västra Götaland. - Men fyra vargar finns kring Gullspång och Hova. Man hittade också närmare tio lodjur. Inventeringen görs ungefär vart tredje år. Årets inventering pekar på att lo-djursstammen är väg uppåt. Och aldrig tidigare har man under inventeringarna hittat så mycket varg.