Rawa såg varg – mitt i villaområdet: “Rädd”

Kent Holländare fick besök av en varg vid sin stuga i Munkedal i somras.
Rawa Racho såg vargen från sitt köksfönster i Angered: ”Blev jätterädd”.
Foto: Läsarbild

En varg har setts vid flera tillfällen i Göteborg under onsdagen – bland annat i ett radhusområde i Angered. Men enligt länsstyrelsen utgör inte djuret någon fara för allmänheten. 

– Vi har inga incidenter där människor blivit angripna av vilda vargar i modern tid, säger myndighetens rovdjursexpert, Nelly Grönberg.

Under onsdagen har länsstyrelsen i Västra Götaland fått in flera samtal och bilder från personer som har observerat vad som ser ut att vara en varg i de nordöstra delarna av Göteborg.

Nelly Grönberg är myndighetens rovdjursexpert i länet:

– Det är min bedömning att det är en varg, förmodligen en ensam individ, säger hon.

Rawa Racho satt vid köksbordet och jobbade i radhusområdet i Angered, när hon fick syn på det stora djuret genom fönstret.

– Den stod bara några meter ifrån mig. Först trodde jag att det var en hund, men det var något som inte stämde, berättar hon.

När hon öppnade dörren för att titta närmare på djuret, vände det och rörde sig emot henne.

– Jag blev jätterädd och stängde på en gång. Den blev nog också rädd och sprang ut i skogen. Jag ringde länsstyrelsen, och de sa att jag inte behöver vara orolig. Men det blir ingen utelek för barnen i kväll, säger Rawa, som lyckades fånga vargen på bild.

Vargen har bland annat fångats på bild i Angered.
Foto: Google maps

Håll barnen inomhus

Nelly Grönberg bedömer att vargen inte utgör någon fara för människor, och i nuläget kommer länsstyrelsen inte att vidta några åtgärder.

– Vi har inga incidenter där människor blivit angripna av vilda vargar i modern tid. Det enda vi gör nu är att be allmänheten att avvakta kvällen och natten. Om man är ute med sin hund ska man se till att ha den i koppel, säger hon, och fortsätter:

– Det här djuret behöver lugn och ro så att det kan fundera över var det ska ta vägen. Vi tror att det löser sig under natten. Men om den stannar kvar har vi stora möjligheter att agera, bland annat i samarbete med polisen.

Ola Liberg är vargforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. Utifrån bilden som Rawa har tagit, gör han också bedömningen att det rör sig om en varg.

– Jag har massvis med bilder på varg i städer, men det här är bland det värsta jag sett – mitt i ett radhusområde! Egentligen behöver man inte vara rädd, vargen är nog rätt så skraj, men små barn ska inte vara ute ensamma. Samtidigt kan jag inte påminna mig ett enda fall av aggressivt beteende mot människor i den här miljön, säger han.

”Vet inte ett skit”

Förmodligen rör det sig om en ungvarg som har lämnat föräldrarnas revir, gissar Liberg. 

– När de når ettårsåldern frigör de sig från föräldrarna och ger sig i väg för att hitta ett eget revir eller en partner. Då är de väldigt oerfarna och vet inte ett skit om världen utanför uppväxtplatsen, säger han, och forsätter.

– Särskilt skygga brukar de inte vara heller. De är stora starka och står högt i rang i naturen. De har inte fattat att vi tvåbeningar är livsfarliga.

UR ARKIVET:

Detlef Herches djur Taruk och Nana pekades ut som vargar av länsstyrelsen – och de beslutade att han var tvungen att avliva dem.