Mattias Peterson stötte på vargen i näheten av Anten utanför Alingsås. Foto: Mattias Petersen
Mattias Peterson stötte på vargen i näheten av Anten utanför Alingsås. Foto: Mattias Petersen

Varg har siktats utanför Alingsås

Publicerad
Uppdaterad
Mitt framför bilen sprang den fram - vargen. Den lyckades med nöd och näppe undvika att bli påkörd. Efteråt stod den lugnt och stilla ett par minuter. Lite drygt fem meter därifrån stod Mattias Petersen med sin mobilkamera.
- Jag blev rätt förvånad måste jag säga.
Mattias Petersen var på väg hem till Alingsås från Trollhättan på måndagsförmiddagen. När de var i närheten av Anten utanför Alingsås fick de syn på någonting som sprang över vägen. Något som såg ut som en varg.
– Han sprang rätt framför bilen som låg före oss så vi fick bromsa in rejält för att inte köra på den. Det var ren tur att den inte blev påkörd.
Mattias stannade och klev ur. Kvar, en bit in på en mindre väg, stod vargen.
– Den bara stod och tittade på oss. Jag var nog bara fem meter ifrån vargen och slet upp min mobilkamera, säger han.
Mattias är så gott som tvärsäker. Det var en varg.
– Jag har ju haft ett tiotal schäferhundar så jag törs nog säga att det inte var en hund i alla fall.

"Knappt man fattar"

Han är fortfarande lite upprymd när han berättar för GT.se vad han nyss har sett.
– Det är knappt man fattar att det är sant. Just att den bara stod kvar där och tittade på oss.
Hans Hellman är en av länsstyrelsens viltspårare i Västra Götaland. Han är försiktig att uttala sig om vargen, men han håller det inte för osannolikt att det faktiskt var en varg som Mattias såg.

"Inte helt ovanligt"

– Det är ju inte helt ovanligt med varg längre och vi har ju haft en hel del observationer i Uddevalla och i Kungälv, säger Hans Hellman.
Som van schäferägare bedömer Mattias Petersen att vargen var rätt ung.
– Jag skulle tippa på ett eller ett och ett halvt år, säger han.
Det kan mycket väl stämma, tror Hans Hellman. Han berättar att det blev vargtillökning norr om Uddevalla förra våren och att det kan vara en av de vargvalparna som nu har gett sig iväg.
– Det skulle kunna vara en av de ungvargarna, det är nya valpningstider i maj och då brukar fjolårsvalparna ge sig av, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER