Mattias Bengtsson med dottern Izabelle, 11, synar de sorgliga resterna av familjens kelgrisar efter vargens härjningar. Foto: Joakim Eriksson/Agena foto
Mattias Bengtsson med dottern Izabelle, 11, synar de sorgliga resterna av familjens kelgrisar efter vargens härjningar. Foto: Joakim Eriksson/Agena foto

Varg gick till attack i Sätila - elva får döda

Publicerad

Två gårdar i Sätila-trakten drabbades på torsdagen av vargens härjningar.

Sammanlagt elva får strök med.

Mattias Bengtsson och hans familj blev av med sju år.

Det var på torsdagsmorgonen som Mattias blev varse vargens härjningar på sin väg till jobbet.

– Ja, jag fick ju se att det sprang ett ensamt och skitigt får, berättar han. De brukar ju inte vara skitiga så jag undrade vad hon hade gjort. Sen när jag kollade lite mer så fick jag se ett får som låg död.

Låg lite här och där

Mattias sprang in i hagen och hittade de alla andra som låg lite här och var.

– Fem av dem var döda och sen var det två som var vid liv i men som jag fick avliva, berättar han. Den andra gården hade fyra får.

Vad tänkte du då?

– Det första som slog mig var ju vargen, säger Mattias Bengtsson. Men sen hinner det ju gå många tankar i huvudet om vad som har hänt.

Mattias familj har inte drabbats av varg förut.

Lodjur annorlunda

– Nej, inte av varg men av lodjur, säger han. Vi blev av med ett får för två år sen. Men lodjuren är ju lite annorlunda, de går in och tar ett får och så äter de det och blir mätta och går därifrån.

Familjen har haft fåren i många år som husdjur för att hålla markerna öppna.

Men du hade bara hägn på tre sidor av hagen?

– Det är en bergsbrant som är 20-30 meter hög så där fanns ju ingen anledning att sätta ett staket utan vi gick ju med stängslet mot den bergväggen, säger Mattias. Teoretiskt sett så skulle väl de kunna hoppa ner men vargen hoppar ju inte.

Inte vargklassat område

– Man tänker ju inte på att man ska hägna sina djur för varg, det är ju inte vargklassat område här. Sen att man ser och hör att det kommer en varg här och där, men det är det ju varje år att någon stryker igenom.

Vågar ni satsa på nya får?

– Nej, det gör vi inte! Vi har highland cattle-kossor och de rår ju inte vargen på.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER