Varg gick till angrepp vid Torp – sex får döda

Publicerad

På torsdagsmorgonen hittades sex rivna får vid Torp utanför Uddevalla.

Länsstyrelsens viltspårare Jimmy Carlsson bekräftar att det rör sig om en vargattack.

– Alla fårägare bör tänka över hur de har det med sina stängsel, säger han till GT/Expressen.

Attacken rapporterades först av P4 Väst och upptäcktes på torsdagsmorgonen. Attacken har skett i Herrestadsområdet vid Torp.

Länsstyrelsens viltspårare Jimmy Carlsson har varit på plats och bekräftar att det rör sig om en vargattack.

– Jag kommer därifrån just nu. Det är skada gjord av varg. Sex får som är dödade, säger han.

Vargen eller vargarna har ätit två av de totalt sex rivna fåren.

– Vargen dödar för att äta. Sen när den kommer in i en fårhage är det mer mat än den klarar av. Men det triggar jaktinstinkten så den dödar fler, förklarar Jimmy Carlsson.

Saknades stängsel

Enligt Jimmy Carlssons observationer kan det röra sig om en eller två vargar. Och han är noga med att poängtera att just den här fårhagen inte hade något stängsel. Vargarna har vandrat över isen på en frusen sjö.

– Det börjar dyka upp en hel del varg i södra Sverige. Alla fårägare bör tänka över hur de har det med sina stängsel, säger han och fortsätter:

– Inför sommarens utsläpp av fåren är det viktigt att de har stängsel som är slutna runt hagarna. Vargobservationerna har ökat så mycket att det är mer aktuellt än någonsin.

Johan Sköld
Johan Sköld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER