Varg genom isen – stor räddningsinsats

Publicerad

En varg hade på söndagsförmiddagen gått genom isen i värmländska Säffle. 

Räddningstjänsten kämpade på platsen för att rädda djuret. 

– Det ser ut som att vargen ligger under isen, säger Kent Davidsson, platschef vid räddningstjänsten. 

När räddningstjänsten lyckades få upp vargen ur vattnet hade den redan drunknat.

Räddningstjänsten larmades om händelsen vid 9.30 på söndagen. 

Då hade vargen gått genom isen – ner i det kalla vattnet. Vid elvatiden var räddningstjänsten uppe och filmade med drönare. 

Fram till isvaken hade man inte lyckats ta sig. 

– Vi försöker få upp en ränna med en båt för att komma fram till vaken, men det är kämpigt att ta sig fram. 

”Befarar att den har dött”

Att döma av drönarbilderna har vargen hamnat under isen. 

– Vi befarar att den har dött, säger Kent Davidsson.

Räddningstjänsten har kontakt med länsstyrelsen för att komma fram till vad man ska göra härnäst. 

– Oavsett om den lever eller är död måste vi få upp den och få den in till land, säger Kent Davidsson vid räddningstjänsten. 

När räddningstjänsten lyckades få upp vargen ur vattnet visade det sig att den redan hunnit drunkna.

– Nu väntar vi på att polisen ska komma och hämta den, säger Davidsson.

Boende har sett varg på olika ställen 

Vargen har gått genom isen runt en kilometer från Säffle centrum. Enligt Davidsson finns det en hel del vargar i området. 

– Boende i kommunen har sett varg på olika ställen. Någon ska till och med ha sett en varg i ett villaområde vid något tillfälle, säger Davidsson. 

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER