DÖDADE FÅR. Magnus Claesson fick fem får dödade av varg utanför Billdal. Foto: Lennart Rehnman
DÖDADE FÅR. Magnus Claesson fick fem får dödade av varg utanför Billdal.  Foto: Lennart Rehnman

Varg dödade get i Sandsjöbacka

Publicerad

GÖTEBORG. Nu har vargen lämnat Göteborgsområdet och tagit sig in i Halland igen.

I går förmiddag dödade den en get i Sandsjöbacka.

– Vargen har troligen backat söderut för att hitta grönområden så den kan leta sig tillbaka norröver igen, säger länsstyrelsens viltspårare Mia Bisther.

Senast den vandrande vargen syntes i Göteborgsområdet var i fredags kväll då några hundägare fick syn på den i Näset. Under dagen hade den varit synlig i Fiskebäcks villaområden.

Lämnar Göteborgsområdet

I går förmiddag fick länsstyrelsens viltspårare rapporter om att en get rivits och dödats i Sandsjöbacka. Senare under dagen konstaterade länsstyrelsens besiktningsman att det var vargen som varit framme.

– Vargen har alltså lämnat Göteborgsområdet nu och backat söderut. Den har passerat över till Halland igen, säger Mia Bisther, länsstyrelsens viltspårare.

– Vargar är duktiga på att leta sig fram genom skogsområden och det är ren otur när de kommer in i befolkade områden, förklarar hon. Det händer av och till, men sedan kan de vara snabba att hitta tillbaka till sina områden igen.

På fel sida av vägen

Enligt Mia Bisther kan en varg röra sig upp mot tio mil under ett dygn. Den nu aktuella vargen som kommit från Halland upp mot Göteborg har hamnat på "fel" sida E 6:an och kan ha svårt att ta sig över.

– Den måste passera stora vägar och viltstängsel, så det kan vara problem för den att hitta rätt, säger Mia Bisther.

Vargen kommer troligen från revir i Värmland eller Dalsland.

– Det finns inget vargrevir i södra Sverige som den kan ha kommit ifrån. Nu hoppas vi att vargen genom att först ta sig söderöver från Göteborg sedan kan hitta sin väg norrut till större naturområden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER