Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varg dödade get i Sandsjöbacka

DÖDADE FÅR. Magnus Claesson fick fem får dödade av varg utanför Billdal. Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Nu har vargen lämnat Göteborgsområdet och tagit sig in i Halland igen.

I går förmiddag dödade den en get i Sandsjöbacka.

– Vargen har troligen backat söderut för att hitta grönområden så den kan leta sig tillbaka norröver igen, säger länsstyrelsens viltspårare Mia Bisther.

Senast den vandrande vargen syntes i Göteborgsområdet var i fredags kväll då några hundägare fick syn på den i Näset. Under dagen hade den varit synlig i Fiskebäcks villaområden.

Lämnar Göteborgsområdet

I går förmiddag fick länsstyrelsens viltspårare rapporter om att en get rivits och dödats i Sandsjöbacka. Senare under dagen konstaterade länsstyrelsens besiktningsman att det var vargen som varit framme.

– Vargen har alltså lämnat Göteborgsområdet nu och backat söderut. Den har passerat över till Halland igen, säger Mia Bisther, länsstyrelsens viltspårare.

– Vargar är duktiga på att leta sig fram genom skogsområden och det är ren otur när de kommer in i befolkade områden, förklarar hon. Det händer av och till, men sedan kan de vara snabba att hitta tillbaka till sina områden igen.

På fel sida av vägen

Enligt Mia Bisther kan en varg röra sig upp mot tio mil under ett dygn. Den nu aktuella vargen som kommit från Halland upp mot Göteborg har hamnat på "fel" sida E 6:an och kan ha svårt att ta sig över.

– Den måste passera stora vägar och viltstängsel, så det kan vara problem för den att hitta rätt, säger Mia Bisther.

Vargen kommer troligen från revir i Värmland eller Dalsland.

– Det finns inget vargrevir i södra Sverige som den kan ha kommit ifrån. Nu hoppas vi att vargen genom att först ta sig söderöver från Göteborg sedan kan hitta sin väg norrut till större naturområden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!