Kränkt på nytt. I samband med våldtäkten misshandlades 19-åriga Jenny mycket svårt. I rätten blev hon kränkt på nytt när advokaterna ifrågasatte hennes trovärdighet eftersom hon druckit några öl på nyårsnatten. Här nedan är frågorna som Jenny och hennes familjs ställer till advokaterna men bara en av de fyra advokaterna har valt att besvara dem.
Kränkt på nytt. I samband med våldtäkten misshandlades 19-åriga Jenny mycket svårt. I rätten blev hon kränkt på nytt när advokaterna ifrågasatte hennes trovärdighet eftersom hon druckit några öl på nyårsnatten. Här nedan är frågorna som Jenny och hennes familjs ställer till advokaterna men bara en av de fyra advokaterna har valt att besvara dem.

Varför kränker ni mig?

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Våldtäktsoffret Jenny, 19, kände sig kränkt när advokaterna ifrågasatte hennes trovärdighet eftersom hon hade druckit öl på nyårsafton.
Bara en av de fyra advokaterna har valt att besvara frågorna från Jenny och hennes familj.
- Jag kan förstå att våra frågor kan uppfattas som närgångna, säger Peter Nolby, en av de misstänktas försvarare.
Som GT har rapporterat utvecklades våldtäktsrättegången till en mardröm för offret Jenny, 19, vars trovärdighet ifrågasattes av de misstänktas försvarare. Till sin familj har Jenny berättat att hon kände sig kränkt av advokaternas frågor om vad hon druckit på nyårsafton, timmarna innan hon våldtogs och misshandlades.

Bara en svarar på frågorna

Men bara en av de fyra advokaterna har valt att besvara frågorna som Jenny ställt genom sin familj. - Jag kan förstå att våra frågor kan uppfattas som närgångna. Syftet var framför allt att ställa frågorna med hänsyn till att få en uppfattning om vad hon kom ihåg. Inte att ifrågasätta flickornas berättelse som sådan, säger Peter Nolby, en av 18-åringarnas försvarare. Rättegången mot de fyra männen som misstänkts ha våldtagit och misshandlat Jenny och slagit hennes kompis Linda, 20, medvetslös väntas avslutas på torsdag.

Jennys ställer frågorna till de fyra advokaterna genom sin familj

Vad är syftet med att ifrågasätta Jenny och Lindas trovärdighet? Svend B Christiansen, den 18-årige huvudmannens advokat: - Inget svar. Peter Nolby, den andra 18-åringens försvarare: - Det finns olika syften för försvararna. Jag kan därför inte ge ett generellt svar. Jag vill inte gå speciellt i svaromål för min klients del. Ralph Ekman, den 17-årige pojkens försvarare: - Vill inte svara med hänvisning till att förhandlingarna sker bakom lykta dörrar. Bo Engström, den 16-årige pojkens försvarare: - Inget svar. Är det mer berättigat att våldta och misshandla någon som är berusad än någon som är nykter? Advokat Svend B Christiansen. - Inget svar. Peter Nolby. - Nej, det anser jag inte. Ralph Ekman. - Vill inte svara med hänvisning till att förhandlingarna sker bakom lykta dörrar. Bo Engström. - Inget svar. Är det konstigt att någon som blivit misshandlat och förlorat medvetandet vid flera tillfällen inte kommer ihåg var på kroppen det andra eller tredje slaget träffade eller vid vilken sida av ens huvud som våldtäktsmannen hade sitt huvud? Svend B Christiansen, den 18-årige huvudmannens advokat. - Inget svar. Peter Nolby. - Nej, det är inte konstigt. Ralph Ekman. - Vill inte svara med hänvisning till att förhandlingarna sker bakom lykta dörrar. Bo Engström. - Inget svar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER