Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vårens hetaste trädgårdstrender

Emma Johnson Blazquez, trädgårdsdesigner och trädgårdsmästare från Varberg. Driver egna företaget Emma Johnson Trädgårdsdesign.
Foto: Privat

Färgen gul är på väg tillbaka in i våra trädgårdar.  Och efter flera år i kulisserna har dahlian blivit populär igen.

Här listar trädgårdsdesignern Emma Johnson Blazquez från Varberg fem heta trädgårdstrender 2017.

1) Rätt planta på rätt plats

"Rätt planta, rätt plats – att respektera det mikroklimat som råder och skapa växtlighet utifrån det, är en trend på ingång och något som går hand i hand miljömässigt med ett mer hållbart samhälle. Man planterar växter som faktiskt trivs under de växtförhållanden som råder på just den platsen."

2) Variera växtsorterna

"Att även tänka på en mångfacetterad växtkombination där man inte bara satsar på ett fåtal växter som kanske är vanliga även hos grannarna – som exempelvis avenbok, rönn, rosor och buxbom. När sjukdomar slår till får de inte samma genomslagskraft och blir därmed inte lika förödande – de gröna miljöerna håller ihop ändå."

Cortenstål är ett av Emma Johnson Blazquez favoritmaterial när hon designar trädgårdar.

3) Corten

"Cortenmetall är hetare än någonsin och ett material jag tycker är oerhört användbart – passar lika bra vid små röda stugor med mormorsstuk som i moderna miljöer tillsammans med exempelvis prydnadsgräs. Jag använder det som avgränsning för planteringsytor, till planteringskärl och upphöjda bäddar. Att skapa skärmar av corten som insynsskydd är också oerhört snyggt."

Gult är trendfärgen i trädgårdarna i vår.

4) Färgen gul

"Färgen gul tar ett kliv fram efter att ha varit ratad i flera årtionden. Jag använder gult tillsammans med vitt och friska gröna färger för ett piggt och fräscht intryck, och tillsammans med mörk lila och orange för att ge en riktigt mustig känsla."

Dahlian har blivit populär igen efter att ha befunnit sig i kulisserna i många år, säger Emma Johnson Blazquez. Här är dahlia-sorten "Jowey Winnie".

5) Dahlior

"Dahlior är en het växt som varit ute i kulisserna under flera år. Intresset för den har verkligen exploderat och sorter som Burlesca, Jowey Winnie och Preference är dahlior jag inte kan vara utan. Att plocka stora fång tillsammans med silvrigt bladverk från t ex kryddsalvia eller kronärtskocka blir bästa gå-bort-buketten! Eftersom de inte är härdiga gräver man antingen upp knölarna för frostfri förvaring under vintern, eller så köper man nya år efter år."


Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android