Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våren på ingång – värmen håller i sig

Efter en kall och mörk vinter är det många som längtar efter våren och solen.
Johan Groth är meteorolog på väderinstitutet Storm.
Foto: YLWA YNGVESSON
Snödroppar är ett klassiskt vårtecken.
Solchanserna är svåra att förutspå så här års, menar meteorologen, men det är inte osannolikt att det spricker upp under veckan.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Söndagens plusgrader väntas hålla i sig i Västsverige.

Kanske kan det till och med bli så att våren faktiskt redan har anlänt, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

– Den formella regeln för den meteorologiska våren är att medeltemperaturen ska vara över noll grader sju dagar i följd. Det har vi haft i tre dagar nu så om det håller i sig betyder det att våren kom redan i fredags.

Sportlovet i Västsverige har lidit mot sitt slut och lägligt nog tycks snön och minusgraderna ha ersatts av varmare temperaturer och våriga vindar. 

På lördagen landade den första tranan vid Hornborgasjön utanför Skara – ett sedan länge klassiskt vårtecken som får västsvenskarna att förstå att vintern är på väg att ta slut.

Och enligt Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm, är det inte helt osannolikt att så faktiskt är fallet. 

– Det ser ut som att hela veckan framöver kommer att bli varm, det varierar lite grann dag för dag men generellt är det ju väldigt varmt och milt. Ni ska vara glada i Göteborg, där har ni hittills en toppnotering för söndagen på 9,5 grader, det är väl super! 

Johan Groth berättar att medeltemperaturerna under veckan kommer ligga på runt 3-7 i Värmland, och 5-8 grader i Dalsland, södra Värmland och ner över Västra Götaland, och att plusgraderna tycks hålla i sig ända fram till början av nästa vecka.

– När vi kommer upp mot Värmland så ligger det ju fortfarande kvar lite snö där, det påverkar mycket för den kyler ner och lufttemperaturen kanske inte blir lika varm där uppe, men några plusgrader i alla fall. Men det är ju redan barmark ner mot Karlstad och södra Värmland, så där blir det varmare.

Våren kan redan ha kommit

Meteorologisk vår blir det när dygnsmedeltemperaturen håller sig över noll grader, sju dygn i följd. Det första dygnet i ordningen räknas då som vårens första dag.

– Det har vi haft i tre dagar nu så om det håller i sig betyder det att våren kom redan i fredags, säger Johan Groth.

Solchanserna är, berättar han, svårare att förutspå. Det finns risk för att låga moln bildas under nätterna, men att det sedan spricker upp och lättar under dagen.

– Men det är lite svårt att säga, molnigheten är lurig.

Han menar vidare att Sverige har haft ett ganska likartad väder den senaste tiden, med snö och kalla temperaturer under en tid. Men under veckan kommer det börja skilja sig rätt markant mellan norra och södra Sverige.

– I norr är det fortfarande mycket snö och där håller det sig på minus, det kan fortfarande komma att bli plus på dagen ensataka dagar ända upp mot Jämtland och Medelpad, men där är det så mycket snö att temperaturen sjunker igen. Så landet kommer bli lite tvådelat, säger han. 

Temperaturer den kommande veckan

Göteborg

Måndag: 7 grader

Tisdag: 6 grader

Onsdag: 7 grader

Torsdag: 7 grader

Fredag: 6 grader

Mariestad

Måndag: 7 grader

Tisdag: 6 grader

Onsdag: 8 grader

Torsdag: 8 grader

Fredag: 6 grader

Borås

Måndag: 9 grader

Tisdag: 8 grader

Onsdag: 8 grader

Torsdag: 8 grader

Fredag: 6 grader

Uddevalla

Måndag: 10 grader

Tisdag: 7 grader

Onsdag: 9 grader

Torsdag: 8 grader

Fredag: 7 grader

Lidköping

Måndag: 10 grader

Tisdag: 7 grader

Onsdag: 9 grader

Torsdag: 8 grader

Fredag: 7 grader

Varberg

Måndag: 4 grader

Tisdag: 4 grader

Onsdag: 5 grader

Torsdag: 5 grader

Fredag: 5 grader

Karlstad

Måndag: 6 grader

Tisdag: 6 grader

Onsdag: 6 grader

Torsdag: 7 grader

Fredag: 8 grader

Strömstad

Måndag: 6 grader

Tisdag: 5 grader

Onsdag: 6 grader

Torsdag: 6 grader

Fredag: 6 grader


Källa: Väderinstitutet Storm.

SE MER:

Efter en längre period av kyla kan nu veckor av milt väder stå för dörren.