Anna Waenerlund har jobbat i vården sedan hon var 24 år, och konstaterar att hon aldrig tidigare upplevt en situation där semestrar har behövt dras in.
– Vi är hårt pressade. Vi fick mindre semester i somras än vi skulle ha. En del fick bara två veckor i somras och skulle få två på hösten, men har valt att ta en på hösten och en till jul, säger hon.
Själv har Anna Waenerlund, som är sjuksköterska på neurointensiven på Sahlgrenska i Göteborg, blivit beviljad ledighet i mellandagarna. Men det är långtifrån självklart att det blir någon återhämtning. Ledigheten kan dras in.
”Känns att man jobbat hårt”
– Det beror på hur pandemin utvecklar sig, om det blir en topp eller lugnar ner sig. Vi vet inte ännu, säger hon och tillägger:
– Jag är sliten. Det känns att man jobbat hårt. Men covid-vården var tuffare i våras. Nu är det på ett annat sätt. Vi är mer förberedda, säger hon.
Anna Waenerlund efterlyser en ”morot” för dem som behöver gå in och göra extrapass.
– Kanske extra semesterdagar och mer ersättning, något som man kan ta ut längre fram och ha glädje av när det är lugnare.

Vårdförbundets avdelningsordförande i Västra Götaland, Anne Karin Höglund, säger att ingen ännu har blivit nekad sin semester i jul.
”Det finns en förtvivlan”
– Men vi har hört från flera arbetsgivarhåll att det finns risk att personal inte kan få ut semester. Det är tydligt att arbetsgivaren flaggar för att det kan bli så. Men inget är klart, säger hon och fortsätter:
– Det finns en jättestor oro för att man inte ska få sin planerade semester som man verkligen känner att man behöver. Och inte bara en oro, det finns en förtvivlan. Alla förstår ju att när patientantalet ökar och det kommer in fler och fler sjuka, så behövs alla i vården.
Anne Karin Höglund vädjar om allmänhetens stöd:
– Håll avstånd, tvätta händerna. Det är prio ett. Man ska inte gå på svartklubbar och inte ha fester nu när det är så här. Vi får bita ihop och hjälpas åt så att vi tar oss över den här toppen. Jag hoppas att alla sköter sig, så att det kan bli jul även för våra medlemmar.
Ledningen för Sahlgrenska universitetssjukhuset meddelar att det i dagarna arbetas intensivt med att inventera och planera för bemanning under jul- och nyårshelgerna, och man vill i nuläget inte lämna ytterligare kommentarer.
HR-chefens svar
Marina Olsson, HR-direktör i Västra Götalandsregionen, säger att personalläget är ansträngt i delar av regionens verksamheter på grund av det ökade antalet covid-sjuka.
– Allt beror på hur utvecklingen av smittan kommer att se ut. Alla våra förvaltningar inom hälso- och sjukvården arbetar nu med frågan om bemanningen, dels för fortlöpande verksamhet men också utifrån jul och nyår. Vi strävar alla efter att personalen ska få sin återhämtning, säger hon och fortsätter:
– Därför är det viktigt med planeringen. Förvaltningarna håller på att planera för hur de ska klara helgerna med röda dagar och verksamhet som ska vara i gång dygnet runt.

Finns det planer på att komma med någon särskilt ”morot” till sjukvårdspersonal som går in och jobbar extra i helgerna?
– Vi har en dialog med våra förvaltningar om det finns andra åtgärder att vidta för att vi ska kunna bemanna verksamheterna, säger Marina Olsson.