Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdpersonal kräver risktillägg: ”Utsatta”

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Linnea Gärderup är sjuksköterska på infektionskliniken på Ryhov i Jönköping.Foto: Privat
Linnea Gärderup är en av dem som står bakom kravet om risktillägg och full lön vid sjukdom för personal som vårdar covid-19-patienter vid Ryhov i Jönköping.Foto: Privat
Vårdpersonal på Ryhov i Jönköping skriver öppet brev till regionens ledning.Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Vårdpersonal som tar hand om covid-19-patienter på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping kräver ett risktillägg och full ersättning vid sjukdom.

I ett öppet brev till regionens ledning skriver de:

”Muntligt beröm är självklart mycket uppskattat men nu är det dags att gå från fina ord till handling”.

– Vi utsätter oss för en risk dagligen, och kan inte heller välja att jobba hemma om vi har minsta förkylning, säger sjuksköterskan Linnea Gärderup, 26.

Det är sjuksköterskor, undersköterskor och servicepersonal på infektionskliniken vid Länssjukhuset Ryhov som undertecknat det öppna brevet riktat till Region Jönköpings ledning och styrelse.

Vårdpersonalen kräver ett risktillägg utöver lönen eftersom de anser att de just utsätter sig för en betydande risk i sitt arbete.

I brevet skriver de:

”Vi är mitt i en pandemi och vi i vårdkedjan förväntas göra hjälteinsatser utan att kompenseras för detta. Det är inte rimligt.” 

”Med de förutsättningar vi haft och har nu så förlorar vi bara på att jobba med covid-19, trots att samhället vill hylla oss som hjältar.”

– Vi jobbar med en helt ny smitta som vi vet väldigt lite om. Vi utsätter oss dagligen för en risk i och med att vi vårdar covid-19-patienterna väldigt nära. Det är uppenbart, anser jag och flera med mig, att många av våra kolleger har blivit smittade på jobbet, säger Linnea Gärderup, sjuksköterska på infektionskliniken.

Sjuksköterskor, undersköterskor och servicepersonal vid infektionskliniken på Ryhov har skrivit ett öppet brev till Region Jönköpings ledning.Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Skyddsmaterial har gått sönder

Hon konstaterar också att personalen hela tiden har haft tillgång till skyddsmaterial men att detta inte har hållit måttet.

– Materialet har inte varit av den bästa sorten, en del har gått sönder medan de använts. Det har också inneburit en risk i sig, säger hon och tillägger:

– Jag skulle vilja jämföra med när militärer åker på riskfyllda uppdrag. Då får de risktillägg. Vårdpersonal bara förväntas att rädda sådana här situationer. Ett risktillägg är absolut rimligt. I Stockholm har vårdpersonal dött av viruset.

Infektionsklinikens personal kräver också full lön vid sjukdom.

”Den ekonomiska stressen går heller inte att bortse ifrån, långa sjukskrivningar och risk att få vara hemma vid flertalet tillfällen på grund av milda symtom hänger över oss”, konstaterar brevskrivarna.

Sjuksköterskan Linnea Gärderup menar att hon utsätter sig för risk varje dag när hon arbetar med covid-19-patienter.Foto: Privat

”På tiden att det syns på lönen”

– Många kan sitta hemma och jobba vid minsta symtom, det kan inte vi. Vi måste stanna hemma och får då bara 80 procent av lönen. Det är på tiden att det syns på lönespecifikationen att detta är ett tufft och viktigt arbete, säger Linnea Gärderup.

– Flera kolleger har varit hemma tre till fyra veckor och fått sjukfrånvaro dragen från lönen. För vårdpersonal är det som ett straff att jobba med detta. Privat följer vi också Folkhälsomyndighetens råd och håller oss borta från sociala kontakter, men på jobbet tvingas vi vara nära smittade personer, fortsätter hon.

Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköping, ville på tisdagen inte kommentera kravet på full lön vid sjukdom och risktillägg. Men han svarar i mejl:

”Vi följer dag för dag belastningen för vår personal som vårdar patienter med covid-19 och ska i morgon, onsdag, ha en pressträff efter diskussioner med de fackliga organisationerna, där vi dels presenterar hur vi planerar för covid-19-vården framöver, dels hur vi ser på de frågor som ställs från personalen om bland annat sommarsemestern”.

 

SE MER:

Lena Hallengren (S) vill inte svara på hur mycket proverna kommer kosta.