Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdpersonal har smittats: 20-tal hemma

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Coronavirus spreds på kirurgavdelning på Näl – ett 20-tal i personalen smittad liksom en handfull patienter.
Foto: JOACHIM NYWALL
Niklas Claesson, kommunikationschef vid NU-sjukvården.
Foto: PETER WAHLSTROM

En patient på kirurgavdelningen på Norra Älvsborgs länssjukhus, Näl, visade sig vara smittad av corona.

Efter smittspårning konstaterades en handfull patienter och flera vårdanställda också bära på viruset.

Nu är ett 20-tal sjuksköterskor och undersköterskor hemma efter att ha visat symtom.

– De flesta av dem är testade positivt för covid-19, säger Niklas Claesson, NU-sjukvårdens kommunikationschef.

Veckan före påsk uppvisade en inneliggande patient på Näl symtom på att vara smittad av coronaviruset vilket bekräftades genom provtagning.

– Det var en person som vårdades för en annan sjukdom på en kirurgisk avdelning. När det upptäcktes inleddes smittspårning för att isolera och begränsa smittan. Vi undersökte vilka andra patienter som vårdats i personens närhet och vilka som vårdat patienten, säger Niklas Claesson, kommunikationschef vid NU-sjukvården.

20-tal vårdanställda har symtom

Han konstaterar att både medarbetare och andra patienter visade sig vara smittade av corona och att smittspårningen sedan fortsatt runt var och en av dessa.

– En handfull patienter har testats positivt. De vårdas på sjukhuset på grund av andra sjukdomar och ingen av dem har insjuknat allvarligt i just covid-19, säger Niclas Claesson.

Dessutom har ett 20-tal vårdanställda, i huvudsak sjuksköterskor och undersköterskor, uppvisat symtom på covid-19. De är nu hemma från sina jobb, vilket SVT Väst var först att rapportera.

– De flesta av dem har testats positivt. Det har varierat från att någon inte längre har symtom till att en del har fått det som motsvarande en rejäl influensa. Det är ingen av dem som har behövt sjukhusvård, säger Niclas Claesson.

Var inte oväntat

Han förklarar att det som hänt inte var oväntat.

– Det har vi räknat med och har planer för. När något sånt här upptäcks sätter man i gång smittspårning, avdelningen har intagningsstopp och patienterna blir isolerade. De som skulle ha vårdats på den här avdelningen tas nu om hand på andra avdelningar för kirurgisk vård.

– Det händer att smittspridning sker av vinterkräksjukan inne på ett sjukhus, vilket inte heller är önskvärt. Men där är det enklare eftersom symtombilden är mycket tydligare.

Under tisdagen ligger 39 personer inlagda för covid-19 inom NU-sjukvården. Av dessa får nio personer intensivvård.

TV: Här försvarar Tegnell den svenska corona-strategin i CNN