Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vårdlarmet: Smittan ökar i Västsverige

Vaccin i slutprövningar – går allt som planerat finns vaccin i Sverige i januari.
Antalet konstaterade coronafall ökar dramatiskt i Västra Götalandsregionen – nästan dubbelt så många nya fall konstaterades förra veckan jämfört med veckan innan. Och värst är det i Göteborg. Där vårdas 48 patienter med covid-19 varav sju intensivvårdas – det högsta antalet sedan juli – och man vittnar nu om en andra våg.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Fält (M), ordförande i sjukvårdsnämnden i Göteborg, tycker att läget just nu är oroande.
Foto: Göteborgs Stad / Göteborgs Stad
Per Albertsson är samordningsansvarig på pandemigruppen på Sahlgrenska: ”Det är oroande och det kommer att bli värre”, säger han.
Foto: Marie Ullnert. / Sahlgrenska sjukhuset.

Antalet konstaterade coronafall ökar dramatiskt i Västra Götalandsregionen – nästan dubbelt så många nya fall konstaterades förra veckan jämfört med veckan innan.

Och värst är det i Göteborg. Där vårdas 48 patienter med covid-19 varav sju intensivvårdas – det högsta antalet sedan juli – och man vittnar nu om en andra våg.

– Det är oroande och det kommer att bli värre, säger Per Albertsson, samordningsansvarig på pandemigruppen på Sahlgrenska.

Enligt en ny rapport från EU:s smittskyddsenhet, ECDC, har en andra våg av covid-19 nått Europa, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Även i Sverige har läget förvärrats.

Förra veckan skedde en 70-procentig ökning av antalet coronafall i landet jämfört med veckan innan, det är en av de högsta ökningarna i landet hittills under pandemin. Totalt finns det 115 785 konstaterade fall av viruset i landet och 5 918 personer har dött.

Och Västra Götalandsregionen är inget undantag.

– Vi har fler patienter att vänta oss tyvärr. Hur många och hur hög toppen kommer att bli, det kan vi inte svara på, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Dubbelt så många nya konstaterade fall

På tisdagen fanns det nästan dubbelt så många nya konstaterade fall, 1 371, i regionen jämfört med veckan innan.

Ann Söderström är hälso- och sjukvårdsdirektör på Västra Götalandsregionen.
Foto: HENRIK JANSSON

Enligt måndagens siffror vårdas 64 patienter för covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen och sju av dem intensivvårdades – det är det högsta antalet sedan juli.

Enligt smittskyddet i Västra Götalandsregionen sker ökningen främst i Göteborg och dess kranskommuner.

– Det är väldigt oroande att det ökar. Vi hade förväntat oss att vi skulle få en andra våg och hade gjort en prognos, men den kom mycket senare än vad vi trodde. Vi hoppades att på slippa den, men det gjorde vi inte, konstaterar Johan Fält (M), ordförande för sjukvårdsnämnden i Göteborg.

17 patienter fler – på 48 timmar

Johan Fält upplever att folk blivit trötta på att hålla uppe restriktionerna så väl som man gjorde under sommaren.

– Det är många unga som är ute och festar och det är oroligt. De unga brukar inte drabbas så hårt men de drar med sig smittan till sina äldre nära och kära, säger Johan Fält.

Per Albertsson är samordningsansvarig för pandemigruppen på Sahlgrenska. I dag vårdas 48 patienter på Sahlgrenska med covid-19.

– Bara i söndags hade vi 31 patienter, så det har ökat med 17 patienter på bara 48 timmar. Det är jättemycket och det får inte fortsätta. Vi vågar inte riktigt kalla det för en andra våg men det är mycket som talar för det, säger Per Albertsson och fortsätter:

– Det kommer att bli värre, sen exakt inom vilken tidsperiod är svårt att säga, men det kommer att öka de kommande veckorna. Det är viktigt att folk tänker sig för och gör allt för att hålla sig till de regler som gäller nu.

Kraftig belastning på sjukvården

Enligt Albertsson är det åldersgruppen 50-70 som ökar mest. Samtidigt är han nu orolig över att vården, som haft det kämpigt sedan i våras, inte kommer att klara av belastningen.

– Vi har redan en kraftig belastning på sjukvården och vi har också kommit efter i övrig vård som vi skulle behöva komma i kapp. Det blir tufft att göra både det och ta hand om covid-patienter, säger Albertsson.

I Skåne och i Uppsala har man infört hårdare lokala restriktioner, hur långt ifrån är Västra Götalandsregionen ett liknande scenario?

– Det är en fråga för smittskydd. Men det kan mycket väl komma. Får vi inte stopp på detta så kommer det att behövas.

Coronaläget i Västsverige

VÄSTRA GÖTALAND (siffror den 26/10)


Antalet konstaterade fall: 23 328.

Inlagda på sjukhus med konstaterat covid-19: 64.

Antal som intensivvårdas: 7.

Antal avlidna: 873.


HALLAND (siffror den 26/10)


Antalet konstaterade fall: 3 218.

Inlagda på sjukhus med konstaterat covid-19: 6.

Antal som intensivvårdas: 2.

Antal avlidna: 89.


JÖNKÖPING (siffror den 27/10)


Antalet konstaterade fall: 6 229.

Inlagda på sjukhus med konstaterat covid-19: 17.

Antal som intensivvårdas: 3.

Antal avlidna: 185.


VÄRMLAND (siffror den 27/10)


Antalet konstaterade fall: 1 558.

Inlagda på sjukhus med konstaterat covid-19: 7.

Antal som intensivvårdas: 2.

Antal avlidna: 75. 


Se mer: 

Emily och Samira drabbades av covid-19 – över tio procent kan ha samma problem.