Vårdgivare delade ut falska coronaintyg – riskerar vite

Norge har nu beslutat sig för att införa obligatoriskt coronatest för alla inresande i landet. Detta gäller från den 2 januari. Inrikesministern menar att det inte är aktuellt i Sverige.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kliniken hävdar att proverna analyseras på laboratoriet Unilabs – som i sin tur hävdar att de inte fått ett enda prov från kliniken.
Foto: Dmitri Maruta / Colourbox

Den privata kliniken Husdr.se i Göteborg delade ut falska intyg om negativt coronatest. 

Nu riskerar vårdgivaren att betala 750 000 kronor i vite. 

– Att utfärda oriktiga intyg och dessutom under pågående pandemi, kan äventyra säkerheten för väldigt många människor, säger Maria Björklund, avdelningschef på IVO. 

Många länder kräver numera ett negativt coronatest för att släppa in resenärer.

I förra veckan kunde Göteborgs-Posten avslöja att flera som testat sig i just det ändamålet fått falska intyg. 

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skriver i ett pressmeddelande att på reseintygen som vårdgivaren har utfärdat, framgår det att patienternas prover ska ha analyserats av ett ackrediterat laboratorium – som i sin tur hävdar att de inte fått ett enda prov från kliniken. 

– De uppgifter vi fick till oss var så allvarliga att vi omgående startade en granskning och nu har vi fattat ett beslut i en del av tillsynen. Vi fortsätter vår tillsyn med att granska vårdgivarens verksamhet, säger Maria Björklund, i ett pressmeddelande. 

750 000 kronor i vite

Det är ännu inte fastställt hur många oriktiga intyg som utfärdats – men det kan röra sig om några hundra, enligt IVO. 

Nu har vårdgivaren en vecka på sig att inkomma med en redovisning till IVO, där det framgår att vårdgivaren upphört att utfärda intyg – utan att analys först är gjord av ett ackrediterat laboratorium. 

Annars riskerar vårdgivaren att betala 750 000 kronor i vite. 

SE MER: Före detta elitsimmaren om kampen mot corona

Förra simstjärnan Louise Karlsson, 46, var inställd på att träna hårt och genomföra sitt första SM i triathlon. Men hon fick i stället fick Louise andas genom ett sugrör för att ta sig genom sin egen corona.