För jäkligt. Det är läkaren Babak Daraies uppfattning om slakten av primärvården i Göteborg. Han arbetar i Lövgärdet - en av de vårdcentraler som stängs.
För jäkligt. Det är läkaren Babak Daraies uppfattning om slakten av primärvården i Göteborg. Han arbetar i Lövgärdet - en av de vårdcentraler som stängs.

Vården slaktas - trots rekordvinst i Göteborg

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Vårdcentraler läggs ner och vården slaktas i Göteborg.
Samtidigt gör primärvården rekordvinst. Överskottet är 75 miljoner nästan lika mycket som Göteborg måste spara.
- Det verkar som om de olika enheterna i koncernen försöker lura varandra, säger sjukvårdspolitikern Erland Lundell.
Erland Lundell är vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Centrum-Väster. Som sådan har han tvingats vara med och ta beslut om nedläggning av tre vårdcentraler - Ängås, Kannebäck och Mariaplan. Allt för att spara pengar. Men för ett per veckor sedan nåddes han av ryktet om det stora överskottet. I går fick GT siffrorna bekräftade. Överskottet på 75 miljoner kommer att presenteras offentligt i dag vid primär-och tandvårdsstyrelsens sammanträde. Ur göteborgarnas fickor Erland Lundell tror att stora delar av pengarna tagits direkt ur göteborgarnas fickor. - Man har listat fler göteborgare än man kan ta emot, och fått betalt för det. Det är jag helt övertygad om, säger han. - Primärvården har helt enkelt inte levererat den vård de fått betalt för. På så sätt hamnar vår förlust som vinst där. Rekordvinsten, samtidigt som Göteborgs primärvård slaktas, gör Erland Lundell upprörd. - Det här visar att beställar-utförarsystemet inte fungerar i Västra Götaland. Vi måste ha raka rör så att pengarna går direkt från beställarna till de enskilda vårdcentralerna, säger han. Betalar två gånger Erland Lundell menar att sjukvårdsnämnderna får betala för vården två gånger. Dels betalar man för listade patienter. När patienterna ändå inte blir mottagna på vårdcentralen går de till axessakuten eller någon annan privatläkare istället och så får göteborgarna betala en gång till. Lennart Duell är 2:e vice ordförande i nämnden för Östra Göteborg, där man också tvingats till mycket hårda nedskärningar med nedläggning av vårdcentraler i Lövgärdet, Hammarkullen och Munkebäck. "Inte förvånad" - Det här är första gången jag hör siffrorna, men jag är inte förvånad, säger han. De har fått mycket ersättning som vi inte kan hitta i ökad vårdproduktion. Det här är ju en rätt stor del av våra listningspengar som jag många gånger tycker gått upp i ett svart hål. Men det var ju bra att de åtminstone inte försvunnit ur koncernen.
Mats Wångersjö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER