Verksamhetsmodellen "värdebaserad vård" skrotas av Sahlgrenska. Foto: ARKIV
Verksamhetsmodellen "värdebaserad vård" skrotas av Sahlgrenska. Foto: ARKIV

"Värdebaserad vård" skrotas av Sahlgrenska

Publicerad

Verksamhetsmodellen "värdebaserad vård" har funnits på Sahlgrenska sedan 2013.

Men nu skrotas den helt eftersom den har "svag evidens", skriver DN.

Modellen skulle vara framtiden för det nya högteknologiska sjukhusområdet Nya Karolinska i Solna.

"Värdebaserad vård", VBV, har utgjort grunden för Nya Karolinska i Solna, ett högteknologiskt och "toppmodernt" universitetssjukhus som kommer stå helt klart 2018, enligt DN.

Men nu har det visat sig att modellen brister gällande just den vetenskapliga grunden, rapporterar tidningen. Det i en utredning gjord av Sahlgrenska universitetssjukhuset som använt sig av VBV "som strategi i ett antal processer" sedan 2013. Enligt utvärderingen, där forskningspublikationer har granskats och nyckelpersoner intervjuats, kommer man fram till att den har "svag evidens". 

Resultatet: modellen skrotas helt.

VBV har enligt utredaren ett värde för förbättringsarbetet i vården. Metoden ska dock inte vara överlägsen andra metoder för förbättringsarbete enligt tillgänglig data.

Verksamhetsmodell skrotas av Sahlgrenska

Redan i juni började Nya Karolinska distansera sig från modellen med konsultdriven värdebaserad vård. Det efter granskningar av DN.

Sahlgrenska skrotar verksamhetsmodellen "värdebaserad vård".Foto: JAN WIRIDEN

Pressavdelningen på sjukhuset säger dock till tidningen att det inte stämmer att man använder sig av just värdebaserad vård som verksamhetsmodell.

Men sjukhuset har på sin hemsida en flik under namnet värdebaserad vård, där det går att läsa:

"I den nya tematiska organisationen bygger vi verksamheten utifrån patientens resa genom vården, skapar tydliga patientflöden och mäter vilket värde vi tillför patienten. Sjukhuset ska arbeta med värdebaserad vård med patientmedverkan. Med värdebaserad vård styrs vården i större utsträckning på de utfall och resultat som skapar mest värde för patienten".

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER