Vårdcentralens varning: ”Folk skadas av ostron”

Extremvärmen ger ovanlig ökning av matförgiftning.
Ett svenskt ostron till vänster och ett japanskt jätteostron till höger.
Foto: PATRIK MICU

Längs Västkusten har det japanska jätteostronet blivit allt vanligare på havsbottnen, skriver Strömstads tidning

Nu har vårdcentraler märkt av ett nytt fenomen – allt fler söker nämligen vård för sårskador efter att ha gått på ostronen.

– Det är flera personer varje dag som söker vård efter att de skurit sig på jätteostronen, säger Marlene Midtvedt, verksamhetschef på Capio vårdcentral, till Strömstads tidning. 

Längs strandkanterna på Västkusten har det japanska jätteostronet spritt ut sig rejält på bottnen.

De kännetecknas av sina sylvassa kanter vilket medför att badsugna barn och vuxna kan råka trampa på dem. Det i sin tur kan resultera i otäcka sår under fötterna. 

Nu har flera vårdcentraler i Strömstad uppmanat alla badgäster att ha badskor på sig för att undvika ostronena, skriver Strömstads tidning.

– Jag tycker generellt inte att man ska bada i havet utan badskor, det är inte värt det. Det är inte roligt, särskilt inte för små barn, att få djupa sår och tvingas sy. Det påverkar badmöjligheterna resten av sommaren, säger Marlene Midtvedt, verksamhetschef på Capio vårdcentral, till Strömstads tidning. 

Arkivbild. Det är viktigt att titta var man går när man är ute och badar.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

”Flera personer varje dag”

Snäckor och havstulpaner är andra bovar som ofta skapar skärsår under fötterna. Även på Bohuslinden har personer sökt vård för samma problem.

– Det är flera personer varje dag som söker vård efter att de skurit sig på jätteostronen, säger Marlene Midtvedt till Strömstads tidning. 

De japanska jätteostronen är en invasiv art men det är inte tillåtet att plocka dem själv. Om man har trampat på ett går det att ta hand om såret själv genom att tvätta ordentligt. 

Men om det är ett djupare sår är det bäst att söka vård, säger Marlene Midtvedt. 

SE FLER NYHETER: Västlänkens arbete upprör de boende

Joel Carlsson: ”Som att någon slår med en slägga mot metall”