Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdcentralen där unga fått vaccin

Sveriges vaccinsamordnare tror att man kommer behöva vaccinera mot covid-19 vartannat eller vart tredje år
Närhälsan.
Foto: HANNA BRUNLOF
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: GOOGLE MAPS

Först den 17 maj ska vaccineringen av fas 4 i Västra Götaland dra i gång, då för personer 50-59 år.

Men på Närhälsan Angered har betydligt yngre personer än så – som inte är i någon riskgrupp – fått vaccin.

– Vår uppgift är att inte slänga några doser. Alla ska ändå vaccineras, då är det bättre att de går till någon vid dagens slut, säger vårdcentralchef Ann Martinius.

Massvaccineringen i fas 4 har redan smygstartat på sina håll runtom i Västra Götaland.

Men officiellt beräknas fas 4-vaccineringen dra i gång den 17 maj, om drygt en vecka. Då för personer i åldersspannet 50-59 år.

På Närhälsan Angered har dock betydligt yngre personer kunnat få vaccin. En man i 30-årsåldern som GT pratat med, som önskar vara anonym, fick nyligen sin första spruta på vårdcentralen.

Han känner till ytterligare en yngre person som vaccinerats på vårdcentralen.

Ingen av dem tillhör någon riskgrupp.

– Jag hade hört att de hade slängt vaccin för att folk inte hade dykt upp, så jag kände att då testar jag att boka, säger han.

”Inget dåligt samvete”

Han berättar att han fick upp ett meddelande om att bokningar för personer födda efter ett visst år automatiskt skulle tas bort, men bokningen gick ändå att genomföra.

Lite på chans gick han sedan till kliniken.

– Jag tänkte att går det inte så går det inte. Men de sa välkommen och så fick jag ett stick i armen, säger han.

Han behövde inte visa något intyg om att han var i någon riskgrupp, säger han. Och han känner inget dåligt samvete för att det gick vägen.

– Det är klart att jag funderade på det. Men samtidigt, om de slänger vaccin så har jag inget dåligt samvete.

Chefen: Inte slänga några doser

Ann Martinius är vårdcentralchef på Närhälsan Angered. Hon förklarar orsaken bakom att yngre personer kunnat vaccinera sig hos dem:

– Vår uppgift är att inte slänga några doser. Alla ska ändå vaccineras, då är det bättre att de går till någon vid dagens slut, säger hon.

Hon fortsätter:

– Det är den uppgiften vi har, att inte slänga några doser. Vid tillfällen har vi försökt ringa in patienter, men det är inte så lätt för äldre patienter att komma med kort varsel.

Vårdcentralchefen berättar att de ska gå i åldersordning, men att de ibland får fler vaccindoser samtidigt som personer inte dyker upp till sina bokade tider.

– Det kan bli så på slutet av passet att man försöker få in folk för att doserna inte ska slängas. De håller ju bara ett visst antal timmar, så man får ta dem som finns i närheten, säger Ann Martinius.

Svårt beräkna antalet doser

Hur ofta det händer att vårdcentralen har fler vaccindoser än antalet bokade vaccineringar vet Ann Martinius inte, säger hon. Hon menar att det är svårt att beräkna antalet doser då en ampull inte alltid innehåller samma antal doser.

– En ampull innehåller ibland sju doser, ibland bara fem, säger hon.

Hur andra vårdcentraler gör kan hon inte svara på, men hon säger att flera vårdcentraler är i samma sits.

– Jag utgår från att alla har samma inställning som vi, att man inte får lov att slänga några doser och därför får man lösa det. Har man en halvtimma, då får man försöka göra det bästa av det, säger Ann Martinius.


Se också:

Joakim Dillner anser att man, likt grannländerna, bör koppla restriktionerna till vaccinationstäckningen.