Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdas isolerad – innanför luftsluss

Man i 30-årsåldern smittad av coronaviruset – andra fallet i Sverige
Mannen i 30-årsåldern hålls isolerad på Östra sjukhuset, som är en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset.Foto: HENRIK JANSSON
Lars Magnus Andersson, docent, överläkare och verksamhetschef för Infektion på Sahlgrenska universitetssjukhuset.Foto: HENRIK JANSSON

Mannen i 30-årsåldern hade feber och hosta och åkte själv in till Östra sjukhuset för provtagning.

Dagen därpå fick han veta att han smittats av coronaviruset.

Nu vårdas han isolerad i ett rum med luftsluss.

– Han är på kliniken för observation och mår efter omständigheterna bra, säger Lars Magnus Andersson, överläkare och verksamhetschef för Infektion på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Ytterligare tre personer i Västra Götaland bekräftades på torsdagskvällen smittade av viruset. Två av dem hade haft kontakt med mannen.

På onsdagen konstaterades landets andra fall av det nya coronaviruset, covid–19, i Göteborg. Mannen som är i 30-årsåldern får nu vård vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra.

Mannen blev sjuk ett par dagar efter att han kommit hem från Italien. Han landade i Sverige för omkring en vecka sedan.

När han fick feber och hosta följde han de allmänna direktiv som gått ut från Folkhälsomyndigheten om att vid misstänkt smitta ringa 1177 för att få råd kring sitt hälsotillstånd och kunna slussas vidare.

– 1177 bedömde att han borde hänvisas till Infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset vilket resulterade i att mannen blev uppringd av oss, säger Lars Magnus Andersson som är docent, överläkare och verksamhetschef för Infektion på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Under onsdagskvällen hölls en presskonferens om det nya coronafallet i Sverige, på Östra sjukhuset.Foto: HENRIK JANSSON

Körde själv till sjukhuset

Han säger också att mannen själv kunde köra till sjukhuset för provtagning i tisdags.

Lars Magnus Andersson förklarar att det tar omkring tolv timmar att analysera proverna och få svar. I väntan på svaret fick mannen åka hem igen och hålla sig själv isolerad.

– Beskedet om att provet var positivt kom på onsdagen, säger Lars Magnus Andersson.

Sjukhuset tog då kontakt med mannen för att ge beskedet om att han är smittad av viruset. Han tog sig sedan återigen i sin egen bil till Östra sjukhuset, där han nu är under observation på infektionskliniken. 

Mannen hålls isolerad i ett eget rum med negativt lufttryck. Personalen följer också sedvanliga säkerhetsrutiner.

– Han vårdas i ett vårdrum som man kan komma in i utifrån. Det är en luftsluss och så är det negativt lufttryck i rummet som gör att smittan inte kan komma ut i korridoren, förklarade Lars Magnus Andersson på onsdagen.

”Mår efter omständigheterna bra”

Läkare och annan personal använder skyddsrock, speciella munskydd och glasögon när de vårdar mannen.

– Han mår efter omständigheterna bra, konstaterar Lars Magnus Andersson på torsdagen.

Han säger också att personalen har beredskap och träning sedan tidigare för att ta hand om coronasmittan:

– Alla som jobbar på infektionskliniken kan hantera en sådan situation och utrustningen som används för att behandla patienter med misstänkt smitta.

Mannen vårdas på Infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg.Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Ett 40-tal personer kan vara utsatta

Smittspårning pågår för fullt för att lokalisera vilka personer som kan ha exponerats för viruset genom mannen. 

TT uppger att det handlar om ett 40-tal personer som kan vara utsatta för smittan. Dessa kommer att ha telefonkontakt med vården varje dag under två veckor.

Enligt TT bedöms några av personerna som högriskkontakter och de har fått rådet att inte gå till jobbet utan stanna hemma.

Anledningen till att inte alla skickas till provtagning direkt är att svaren kan vara osäkra. 

– Ett negativt provsvar under inkubationstiden utesluter inte att man kan insjukna dagen efter. Testet är bara en ögonblicksbild. Det är därför vi har den här nära kontakten, säger Thomas Wahlberg till TT.

På torsdagskvällen bekräftades att ytterligare tre personer i Västra Götaland insjuknat i coronaviruset.

Två av dem smittade står i nära kontakt med den sedan tidigare bekräftat smittade mannen i 30-årsåldern, enligt Västra Götalandsregionen.

Den fjärde smittade personen kom till Sverige via flyg från Milano för ett par dagar sedan. Kontaktspårning av andra resenärer på flyget har inletts.

TV: Flera döda av coronaviruset i Italien

Italienarnas oro: ”Jag blev livrädd”