Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdare misshandlade en 13-årig patient

Sahlgrenska sjukhuset.
Foto: Jan Wiriden

En vårdare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset dömdes i tingsrätten på måndagen – för att ha misshandlat en 13-årig patient.

Nu ska vårdaren betala 20 000 kronor i böter och 7 000 kronor i skadestånd till pojken.

Händelsen inträffade den 19 mars förra året.

En vårdare på en ungdomspsykiatrisk avdelning på Sahlgrenska sjukhuset dömdes under måndagen för att ha misshandlat en 13-årig pojke. Händelsen ska ha inträffat i mars förra året medan vårdaren i en situation tillrättavisade patienten.

I polisens förhör med vårdaren framkommer det att pojken har sparkat vårdaren på benet. När han gjort ansats för att sparka igen ska vårdaren då ha tagit tag i pojkens ben, sedan sparkat undan hans stödjeben. Det fick pojken att falla handlöst bakåt, och därefter ska vårdaren ha satt sig gränsle över pojken och hållit fast honom.

Överskred gränsen

Tingsrätten anser att vårdaren har överskridit gränsen för hur situationen skulle hanteras och att pojken utsatts för smärta.

Dessutom var pojken panikslagen under tiden och två kolleger till vårdaren har vittnat om att ingripandet var onödigt.

Vårdaren är en man i pensionsålder och hävdar att hans agerande skedde i självförsvar och för att skydda pojkens pappa som också befann sig i rummet.

Får villkorlig dom

Nu döms vårdaren till villkorlig dom och ska betala 20 000 kronor i böter och 7 000 kronor i skadestånd till pojken. Straffvärdet för misshandeln sänktes dock med hänsyn till att vårdaren anses av tingsrätten ha missuppfattat situationen och trott sig agera i nödvärn.