Vårdare fast i knarktillslag får fortsatt lön från SIS-hem

Vårdaren greps vid knarktillslaget mot Fagareds ungdomshem i maj förra året - men får fortfarande lön
Elisabeth Andersson-Ljung, tf institutionschef på Fagared ungdomshem
Foto: Pressbild: Gryning vård
Foto: Tullen

Vårdaren på Fagareds ungdomshem fick gå hem på dagen efter att tullkriminalen hittat en mängd narkotika och dopingpreparat i hans bil – parkerad utanför arbetsplatsen. 

När rättegången inleds ett år senare har Statens institutionsstyrelse fortsatt betala ut lön till vårdaren, till en kostnad för skattebetalarna på över en halv miljon kronor. 

– Man har en trygg anställningsform då man jobbar statligt, säger Fagareds tillförordnade institutionschef Elisabeth Andersson-Ljung.  

Tillslaget skedde i maj förra året inom ramen för en större utredning om grov narkotikasmuggling där spåren ledde till personal på Fagareds ungdomshem. 

I en vårdares exklusiva sportbil som stod parkerad utanför SIS-hemmet hittade tullkriminalen en större mängd narkotika- och dopingpreparat, bland annat kokain, amfetamin och den i ungdomskretsar vanligt förekommande dödsdrogen tramadol. 

Och i chattkonversationer mellan vårdaren och andra anställda vid ungdomshemmet diskuteras både olika former av dopingpreparat och hur beställningar av receptbelagda läkemedel smugglas in i kuvert lagda i personalskåpen inne på hemmet.

”Skitförbannad”

– Det blev jag ju skitförbannad över, självfallet, att det framgår att de använder sig av ett personalskåp, sa dåvarande institutionschefen Marcus Lindberg

Men vårdaren nekar till brott och säger att preparaten glömts kvar av träningskompisar till honom. En kollega har medgett att han fått kuvert med receptbelagda läkemedel insmugglat i personalskåpen och kom undan med ett ”tillrättavisande samtal”.

Efter tillslaget fann tullkriminalen chattdiskussioner mellan anställda om hur de levererar kuvert med tabletter via personalskåpen.
Foto: Tullen

Den nu åtalade vårdaren har sedan gripandet i maj förra året gått hemma med full lön, i väntan på rättegång. Någon anmälan har inte heller gjorts till Personalansvarsnämnden för prövning av lämpligheten, då domen dröjer.

Den 10 maj är nu en första huvudförhandling utsatt och fram till dess har hemförlovningen av den misstänkte vårdaren kostat Statens Institutionsstyrelse, SIS, över en halv miljon kronor i bara löner och skatter.

Och utbetalningarna kan komma att fortsätta ticka på till dess målet är helt avgjort.

Tagit hänsyn till omständigheterna

Elisabeth Andersson-Ljung, tf institutionschef SIS ungdomshem Fagared.
Foto: Pressbild: Gryning vård

– Alla de här uppgifterna har man tagit ställning till och man har landat i det här. Man har en trygg anställningsform då man jobbar statligt. De här omständigheterna har man tagit hänsyn till då man har rekommenderat oss att göra så här, säger tillförordnade institutionschefen på Fagared Elisabeth Andersson-Ljung.

En vårdare har ertappats med narkotika och dopingpreparat i sin bil utanför arbetsplatsen, det leder till åtal och det framgår att man använt personalskåpen för att smuggla in receptbelagda läkemedel. Var går gränsen för en annan åtgärd från er?

– Jag kan inte svara på var gränserna går i detta. Det här har vi fått hjälp av HR-specialister på Huvudkontoret att bedöma.

Enligt Elisabeth Andersson-Ljung är ett skäl till att rättsprocessen drar ut på tiden den pågående pandemin, där Göteborgs tingsrätt liksom flera andra rättsliga myndigheter dras med förseningar. 

Tingsrätten: Väldig ökning

Enligt tingsrättens tillförordnade lagman Jennie Mellbin, är det en kombination av en ökad mängd mål tillsammans med att enskilda mål kan drabbas av förseningar till följd av pandemin som kan påverka tiderna. 

– Vi har fått en väldig ökning med inflöde av brottmål. Vi avgör fler brottmål än vi någonsin har gjort och har ökat takten, sedan kan det i enskilda fall påverkas av pandemin. Att man får ställa in för att någon varit sjuk, säger Jennie Mellbin och berättar att ett normalfall av den typ som rör vårdaren helst ska vara avgjort fem månader efter att åtalet kommer in. 

Vårdarens advokat Patrik Kristiansen menar att förseningen inte sticker ut.

- Det är inget onormalt att det går så här, och det är synd kan man tycka. Och det är ju alltid bra att det går snabbare, säger han.

Jennie Mellbin beskriver det som ett riktmärke att 75 procent av den typen av mål ska avgöras inom den perioden.

I detta fall åtalades vårdaren i augusti.

Ur arkivet: Rymde från ungdomshem – greps

Vansinnesföraren greps efter att ha rymt från ungdomshem