Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domen: Vårdare våldtog flicka på ungdomshem

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

En vårdare på ett av Sis ungdomshem i Västsverige har medgett att han hade sex med en underårig, intagen flicka på hemmet.

Under fredagen dömdes mannen till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt mot barn. ”Annan påföljd än fängelse är utesluten”, skriver tingsrätten i sin dom.

Samtidigt kan GT avslöja att fler flickor på ungdomshemmet larmar om vårdarens beteende. 

Den tidigare ostraffade mannen har arbetat som behandlingsassistent i över ett år, bland annat på ungdomshemmet för unga kvinnor och flickor. Och han medger själv att han på kvällen den 21 december hade sex med en av de intagna flickorna under ett arbetspass inne på hemmet.

Däremot har han nekat till anklagelserna om våldtäkt mot barn och argumenterat för att det rörde sig om ett frivilligt samlag. Under rättegången uppgav mannen också att han trodde att flickan var äldre än 18 år.

Åklagaren menar att det rör sig om våldtäkt då flickan varit i beroendeställning till mannen och under hans ”vård och tillsyn”, samtidigt som hon var under 18 år vid händelsen.

”Han ska svara för hennes vård”

– Han har en sådan position i förhållande till henne att han ska svara för hennes vård. Det finns en anledning till att hon är där på SIS-hemmet och det finns ett myndighetsbeslut i botten för varför hon är placerad där, har åklagaren tidigare sagt.

Ett resonemang som domstolen nu också delar. Enligt tingsrätten är det inte heller rimligt att vårdaren inte tagit del av grundläggande uppgifter som alla anställda får om de omhändertagna om bland annat deras ålder. 

Därför döms nu mannen till två års fängelse för våldtäkt mot barn.

Våldtäkt mot barn

Enligt huvudregeln straffbelägger våldtäkt mot barn samlag, eller motsvarande handlingar, mellan en vuxen person och en under 15 år. 

Men det finns också fall där samlag med en person som ännu inte fyllt 18 år är straffbelagt och kan utgöra våldtäkt mot barn. Det är vid speciella tillfällen då personerna är i någon slags beroendeställning till varann. Det kan gälla en person inom den egna familjekretsen som förgriper sig på en yngre person eller som i det nu aktuella fallet en person under 18 år som står under gärningsmannens ”vård eller tillsyn”, till exempel på ett ungdomshem eller liknande institution. 

I förhör har flickan berättat hur vårdaren låste dörren bakom dem och att han tryckte ner henne i en säng och tvingade henne till samlag. Hon har också beskrivit hur mannen var så mycket större än henne att hon inte kunde eller vågade värja sig. 

– Efter han var klar så pussade han mig på kinden och han sa: ”Du får inte prata med någon om detta”.

Nu kan GT berätta att det efter händelsen slagits larm om att samma vårdare ska ha agerat olämpligt mot flickor också vid andra tillfällen. I ett anonymt tips som lämnades till Inspektionen för vård och omstorg, IVO, två dagar efter händelsen och innan det var omskrivet i media, vill en förälder till en annan flicka på samma ungdomshem ha sin dotter förflyttad. 

”Väldigt fysiskt”

Enligt dottern ska mannen ha ”lagt upp benen på låren på ungdomar, är väldigt fysiskt nära när de spelar spel, klämmer till i midjan (inte på skojigt sätt utan mer som att klämma och känna på ungdomen”.

Föräldern larmar också om att dottern berättat om en händelse där hennes dotter och en annan flicka på ungdomshemmet åt mat och vårdaren ska ha utbrast: ”Oj, vad mycket ni kan få in i munnen”, vilket uppfattades som annat än syftandes på mat.

Även i förhör med andra flickor inne på ungdomshemmet framkommer liknande påståenden. En flicka uppger att vårdaren ska ha visat bilder på sig när han ”poserar” i bara korta badbyxor.

– Vi tjejer skulle vaxa benen en gång. Vi får ju inte har rakhyvlar så vi gjorde vårt eget vax. Då ville han vara med och vaxa våra ben och även kolla på när vi höll på, uppger flickan och beskriver vårdare som ”snuskig”. 

Vårdaren: ”Det blev som det blev”

Mannen har i förhör tvärtom beskrivit det som att det varit flickor på ungdomshemmet som utsatt honom för närmanden. Apropå den åtalade våldtäkten säger han:

– Det kanske inte låter jätterätt men det blev som det blev, efter många närmanden och så det bara blev så, säger mannen vars advokat inte velat ge några kommentarer varken före eller efter domen. 

Åklagaren har tidigare anmärkt på att vårdaren inte har verkat se problematiken. 

– När man läser förhören med honom så ser han inte problematiken som är helt uppenbar här. Vi har en tjej som har behövt tvångsvårdas. Det finns en anledning till att hon är där hon är. Hon är inte myndig, i lagens mening är hon ett barn och han har att svara för hennes vård där. Att han ändå inte förstår allvaret i det här är det extra anmärkningsvärt, sa åklagaren i samband med åtalet. 

Under rättegången förklarade sig vårdaren något mer ångerfull inför det inträffade. ”Redan när han var på väg tillbaka ner till avdelningen ångrade han sig jättemycket, eftersom det var fel”, skriver tingsrätten i ett referat av hans förhör.

Chefen: ”Vi har avslutat honom”

GT har varit i kontakt med institutionschefen på ungdomshemmet som uppger att det som framkommer i den anonyma anmälan till IVO är nya uppgifter för dem. Tidigare har institutionschefen uppgett att mannen före händelsen inte uppmärksammats för några incidenter. 

I dag är mannen inte kvar som anställd, därmed har det inte heller varit aktuellt att göra någon anmälan till personalansvarsnämnden.

– Han är inte längre anställd hos honom, vi har avslutat honom, säger institutionschefen. 

Även SIS har anmält det misstänkta övergreppet till IVO.