Patrik Hultgårdh chockades av Facebook-inläggen. Här är han på en bild innan operationen genomfördes. Foto: PRIVATPatrik Hultgårdh chockades av Facebook-inläggen. Här är han på en bild innan operationen genomfördes. Foto: PRIVAT
Patrik Hultgårdh chockades av Facebook-inläggen. Här är han på en bild innan operationen genomfördes. Foto: PRIVAT
Den anställdes inlägg på Facebook är misstänkt sekretessbrott. Foto: SKÄRMDUMPDen anställdes inlägg på Facebook är misstänkt sekretessbrott. Foto: SKÄRMDUMP
Den anställdes inlägg på Facebook är misstänkt sekretessbrott. Foto: SKÄRMDUMP

Vårdanställd hängde ut Patrik i Facebook-grupp

Publicerad

Patrik Hultgårdh berättade i GT om de svåra komplikationer han drabbats av efter en fetmaoperation. 

Några dagar senare skrev en landstingsanställd bland annat följande på Facebook:

”Det här är hans typiska sätt. Allt är alla andra fel”.

– Ett övertramp mot sekretessen utan dess like, säger Patrik som polisanmält personen.

– Det här ser vi väldigt allvarligt på, säger Isabell Edgren, jurist vid Värmlands landsting.

För drygt två veckor sedan berättade Patrik Hultgårdh från Munkfors sin historia. I korthet genomgick han en fetmaoperation på Torsby sjukhus i april 2016 med metoden duodenal switch. Ingreppet gjorde honom smal, men många komplikationer tillstötte.

– Jag har varit inlagd 14 gånger och har bland annat fått näringsdropp, berättade Patrik som själv har jobbat inom vården.

GT-artikeln väckte uppmärksamhet och diskuterades på Facebook. Bland annat i en sluten Facebook-grupp där många som opererats med metoden är medlemmar.

– Jag är inte med i gruppen själv, men en vän till mig som är det hörde av sig och berättade att en sjukvårdsanställd gjort inlägg där som jag borde se. 

Patrik innan operationen.Foto: Privat

Fick skärmdumpar av vän

Patrik fick se skärmdumpar från Facebook-tråden och chockades när han läste innehållet.

Personen som är anställd vid landstinget i Värmland skriver bland annat så här om Patrik:

Han vill att allt ska läggas över på Torsby. När jag var där inför op och fick enskilt samtal med läkaren... Upplever att Patrik är en sådan som tog operationen som en quick fix...

Och i ett senare inlägg skriver den sjukvårdsanställde:

Jag har haft med Patrik att göra. Hur och när tänker jag inte säga men det här är hans typiska sätt. Allt är alla andra fel...”.

Patrik reagerade med bestörtning när han såg inläggen.

– Jag fick sådan hjärtklappning att jag blev rädd. Det här är ju ett oerhört övertramp. Alla som jobbar inom sjukvården vet ju att så här gör man inte.

 

LÄS MER: Patrik vill varna andra för fetmaingreppet: "Hemskt" 

 

Patrik reagerade starkt när han såg inläggen.Foto: Privat

Läcker aldrig om patienter

Juristen vid landstinget i Värmland, Isabelle Edgren, håller med och ser allvarligt på det inträffade.

– Det handlar om ett misstänkt sekretessbrott. Alla våra anställda vet att man inte läcker information om patienter. Inte vid en privat middag, inte på Facebook, aldrig, konstaterar hon.

Hur vanligt är det att det ändå händer?

– Väldigt ovanligt, skulle jag säga. Kanske något per år i vårt landsting.

Patrik Hultgårdh har polisanmält saken och haft kontakt med landstinget. Han vet inte varför den landstingsanställde skrivit som hon gjort.

– Jag har ingen som helst privat relation med personen i fråga. Däremot hade vi kontakt inom vården 2014, minns Patrik. 

Patrik Hultgårdh har polisanmält händelsen.Foto: Privat

Kommer biträda polisen

Utredningen inom landstinget är klar. Nu är det upp till den anställdes chef att bestämma konsekvenserna av sekretessbrottet. Chefen är för närvarande på semester.

– Jag ser ju gärna att det blir någon form av arbetsrättsliga åtgärder eftersom det handlar om ett så grovt övertramp, säger Patrik Hultgårdh.

GT har sökt den landstingsanställde för en kommentar.

Isabelle Edgren berättar avslutningsvis:

– Om polisen kontaktar oss kommer vi att bistå med information.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER