Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vardagshjälten Birgitta, 23, hjälper personer i riskgrupp

Ett inslag om Israel som vaccinerat fler än 25 procent av befolkningen.
Personer i riskgruppen uppmanas att inte handla mat fysiskt i coronapandemin.
Foto: Nora Lorek / TT NYHETSBYRÅN
Birgitta Fox har handlat mat och mediciner till personer i riskgruppen sedan i slutet av mars förra året.
Foto: Privat

I coronapandemins fotspår skapades en Facebookgrupp där medlemmarna handlar mat, medicin och andra livsviktiga varor åt personer som själva inte kan ta sig ut. 

Birgitta Fox, 23, är en av vardagshjältarna som har hjälpt många i riskgruppen under hela pandemin. 

– Folk blir väldigt glada och många gånger önskar man att det gick att krama om varandra, säger Birgitta.

Coronaviruset har satt många äldre personer i ofrivillig karantän efter att alla över 70 år uppmanats att hålla sig hemma. Under pandemin har det funnits några vardagshjältar som har hjälpt till att handla mat, mediciner och andra livsviktiga varor åt de äldre – och en av dessa är Birgitta Fox, 23. 

– Det hela började med att jag handlade mat åt mina morföräldrar och sen tänkte jag att jag kunde hjälpa till ännu mer. Det var en vän som tipsade mig om Facebookgruppen och så tänkte jag att det skulle vara fint att göra en liten förändring för någon, säger Birgitta som tidigare har pratat med P4 Göteborg.

Sedan i slutet av mars förra året har Birgitta Fox handlat mat åt äldre och andra personer som är i riskgruppen. På hemsidan kan personer som behöver hjälp skriva ett inlägg med vad som behöver inhandlas – och sedan svarar en vardagshjälte.

– Ibland kan det bli flera gånger i veckan – medan det i vissa fall kan bli några gånger i månaden. Jag försöker hjälpa till i den mån jag hinner och när det behövs, säger hon.

Möts av ett leende i dörröppningen

Vid sidan av hjälteinsatserna både jobbar och pluggar Birgitta. Handlar mat och mediciner åt personer i riskgruppen gör hon på fritiden.  

– Jag gör detta för att vara snäll och betalar själv alla övriga kostnader som exempelvis bensinen. Jag får ingen egen vinning mer än att det känns bra att hjälpa människor, säger hon. 

Responsen har bara varit positiv.

– Folk blir väldigt glada och många gånger önskar man att det gick att krama om varandra. Jag får ofta se ett leende i dörröppningen, om dörren inte är stängd då. Det beror på vad man har kommit överens om, säger hon. 

Birgitta kommer att fortsätta att hjälpa personer i riskgruppen så länge det behövs. 

– Så länge någon skriver ett inlägg kommer jag att hjälpa till så mycket jag kan. Jag tycker att det är något som fler människor borde göra eftersom det är en liten sak som gör väldigt stor nytta. Det är kul att se att folk hjälper till, säger hon. 


Se också:

Mat håller sig längre än man kan tro så länge den förvaras på bästa sätt, i många fall i kylskåpet. Här är några livsmedels livslängd i kylen!