Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varberg höjer avgiften för vatten – igen

Varberg Vatten AB kommer göra en ny stor höjning av va-taxan, skriver Hallands Nyheter. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Varberg Vatten AB kommer göra en ny stor höjning av va-taxan, skriver Hallands Nyheter. 

Under förra året kom en höjning med 15 procent och nu kommer alltså ytterligare en höjning då brukningsavgiften ska höjas med 11 procent.

– Vi håller just på med en tung investeringsplan kopplat till att Varberg växer, säger Margareta Björksund-Tuominen, vd på Vivab, till tidningen. 

Det kommer bli betydligt dyrare att vara villaägare i Varberg sedan det kommunala Varberg Vatten AB beslutat att höja flera avgifter ytterligare, skriver Hallands Nyheter. 

Tidningen skriver att det under förra året kom en chockhöjning av taxan på va-avgifterna – då höjdes de med 15 procent.

Nu kommer fler höjningar.

HN skriver att brukningsavgiften höjs med 11 procent, vilket i runda slängar är 750 kronor mer per år för en villaägare.

Dessutom ska anläggningsavgiften höjas med 15 procent till nästan år, det innebär att det kommer kosta 26 000 kronor mer att ansluta sig till det allmänna avloppsnätet.

Sophämtningen kommer kosta mer 

Sophämtningen kommer också att börja kosta mer, den höjs också med 14 procent, en höjning av avgiften på 290 kronor för en vanlig villa.

– För att möta ett ökande behov måste vi bygga ut vår anläggning, och det finns inga andra pengar att använda till det än pengar från höjda avgifter, säger Margareta Björksund-Tuominen, vd på Vivab, till Hallands Nyheter. 

Enligt Margareta Björksund-Tuominen så kommer höjningarna för att pengarna behövs till stora investeringar mellan 2020 och 2030. Dessutom finns ett underskott från förra året.

– Vår plan är att investera 300 miljoner i Varberg nästa år, säger hon till HN.

Vivab tror att de ska få in 22 miljoner från att de höjer taxorna för nästa år och säger att de kommer att behöva höja avgifterna även för 2021.