Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varaduon: "Vi vill göra tv-spelsmusik folkligt"

VIRAL SUCCÈ. Deras musikvideo till låten "8-bit trip" blev en viral succé med 14 miljoner visningar på Youtube. Nu är duon Rymdreglage snart tillbaka med en uppföljare.
Foto: Alex Ljungdahl
BAKOM KULISSERNA. GT fick följa med bakom kulliserna där duon bakom Rymdreglage spelar in uppföljaren till låten "8-bit trip" som har hyllats världen över.
Foto: Alex Ljungdahl
NYTT STYRSYSTEM. I två års tid har duon jobbat med ett nytt styrsystem till deras kamera. Den ska göra deras arbete mer effektivt.
Foto: Alex Ljungdahl
Foto: Alex Ljungdahl

Deras musikvideo "8-bit trip" blev en viral succé.

Med 150 000 legobitar, chipmusik och ett helt ny styrsystem är duon bakom Rymdreglage snart tillbaka med en uppföljare.

– Vi vill göra tv-spelsmusik folkligt, säger Daniel Larsson.

Det började som ett examensarbete och slutade med en viral videosuccé. Daniel Larsson och Tomas Redigh har känt varandra större delen av livet och delar ett stort tv-spelsintresse.

Redan 2001 spelade det in sin första film i stopmotion. Med 24 förändringar i sekunden spelade de in låten "plasticdudes" med ett par legogubbar som skådespelare.

– Vi jobbade nätter och dagar. Det var spännande att experimentera – men vi var helt värdelösa på att göra musik då, säger Daniel Larsson.

Det stora genombrottet

Men åtta år senare de fick sitt stora genombrott. Då spelade duon in filmen "8-bit trip". Med figurer från Bubble Bobble, Sonic och Super-Mario byggda i lego och chipmusik spred sig videon över hela världen.

– Det var helt sjukt och smällde till direkt. Redan första veckan hade vi fler visningar på Youtube än filmen Avatars trailer. Det var helt otroligt, säger Daniel Larsson.

Nu har videon visats över 14 miljoner gånger på Youtube. Och med succén kom även ett skivkontrakt med Warner Brothers.

– Vi var inte riktigt förberedda på det och hade inte ens släppt musiken på Spotify när vi la ut videon. Men tyvärr så smidde vi inte riktigt medan järnet var varmt, säger Tomas Redigh.

150 000 legobitar

När GT träffar duon i deras nybyggda studio utanför Vara håller de på att bygga ett helt nytt styrsystem till kameran.

Den ska göra att det inte behöver ta 1500 timmar att spela in uppföljaren till "8-bit trip" – som väntas vara klar till årsskiftet.

Till sin hjälp har de 150 000 legobitar som ska formas till kända tv-spelsfigurer.

– Jag tror att många blir nostalgiska när de hör vår musik. Den påminner om deras barndom, säger Daniel Larsson.

Trots succén på Youtube har Varaduon inte tjänat några stora pengar på sitt filmskapande. Målet är ändå att en dag kunna jobba heltid med musik- och filmskapandet.

– Det vore den stora drömmen. Det känns som vi har hittat rätt musikgenre och en publik som gillar det vi gör, säger Tomas Redigh.

Rymdreglage

■ Mest kända för musikvideon till sin låt "8-bit trip".

Videon har visats 14 miljoner gånger på Youtube och spelades in 2009. Filmen tog 1500 timmar att spela in under åtta månaders tid.


Duon består av:

■ Namn: Tomas Redigh

Bor: I Skarstad utanför Vara.

Ålder: 35 år.

Yrke: Uppfinnare (jobbar med en maskin som ska kunna kasta pianon).

Favoritlåt: "Hitparade av bandet Gameboj".

■ Namn: Daniel Larsson

Bor: I Skarstad utanför Vara.

Ålder: 34 år.

Yrke: Maskinkonstruktör.

Favoritlåt: Allt av bandet "FantomenK".