Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunhus stängdes – mottog ett bombhot

Vara kommunhus har stängts efter att ett bombhot kommit in.Foto: Vara kommun pressbild

Vara kommunhus har stängts efter att ett bombhot kommit in, meddelar kommunen på sin hemsida.

– Vi har en patrull där, uppger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

En förundersökning om grovt olaga hot har inletts.

Hotet kom in via telefon under förmiddagen. 

– Det var en handläggare på miljö- och byggnadsförvaltningen som tog emot det, säger Maria Joelsson, kommunikationschef i kommunen.

Hotet ska endast ha uttalats verbalt – inget misstänkt föremål har påträffats.

Kommunen kontaktade polis, och efter detta har man beslutat att stänga kommunhuset för besökare. Byggnaden har dock inte evakuerats.

– Det är ett polisärende nu och de återkommer med fortsatta instruktioner, säger Joelsson.

Polis på plats

Polis är på plats vid kommunhuset.

– Vi har en patrull där. Risken för verkställdhet av hotet bedömer vi i nuläget som liten, uppger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

https://www.facebook.com/varakommun/posts/2556395617765217?__xts__[0]=68.ARDpwQ5Sh6grE0aJ-cEqus6S6M0GoQEaA8ljh4R1FXh1EKowRYDoWSnBuDd1t4lzVygXUGylHUyK8tOqYs98Eq8MgyqWdxRYO7tgACDOKa6CZKKqPXpFsW1bY4yynQ3a2T1gYZeVJDS84j3nK9e0p_V86fMGQ4C4g-sebvQx9YONPuE4Z_jxzaGZsWaKvs84hIFzSV9Mb5TPtghyK2BAdkV4jjjBHI7hXFgJT36XHT44a9j65AEoKrtbSfdtpHeHWZJF3PxzZ3I3zoIaEhialJc_JcCd0KxZ2OHGcY7n1n0ax71cVpQddEIpd1rwNP8kn1lXE69cw6M42C8GOjcv-1QNgA&__tn__=-R

Man fick larmet runt klockan 11.20.

– Hotet har kommit via telefon från en person som inte mår bra. Vi är på väg till denna person nu, berättar Adlersson vidare.

Maria Joelsson beskriver stämningen i kommunhuset som lugn. 

– Folk jobbar på som vanligt. Sedan blir man alltid stressad när man får ett sånt här samtal. Men vi har fått trygga besked av polisen. 

Personen som uttalade hotet har hämtats in till förhör och en förundersökning om grovt olaga hot har inletts, meddelar polisen.

Kort efter att polisen bedömt att inget verkligt hot förelåg så bestämde kommunhuset att öppna igen. 

”I samråd med polisen beslutades att inte utrymma kommunhuset och strax efter lunch kunde polis på plats bedöma hotet som avblåst”, skriver kommunen på hemsidan.