Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våra kök har blivit hemmets själ

Lotta Lundgren och Erik Haag har ätit sig igenom historien i SVT-programmet "Historieätarna."Foto: Malin Eirefelt/SVT
Ett kök från en miljonprogram-lägenhet i Stockholmsförorten Tensta.Foto: Daniel Sidenbladh

För hundra år sedan var det en enkel vedspis i en enkel enrummare.

I dag är det hemmets själ.

– Det fina köket har blivit en statussymbol, säger tv-profilen Lotta Lundgren.

Det svenska kökets utveckling – årtionde för årtionde

Början av 1900-talet

De rika borgarna hade stora, fabulösa kök – ofta med anställd kokerska och köksbiträde. För gemene man var det precis tvärtom. Hela familjer bodde ofta i ett rum och kök. Vedspisen i gjutjärn hade en central roll i köket och behövde betydligt mindre ved än de öppna spisarna som också förekom.

1920-1930-talet

När lägenheterna blev större blev köket ett eget, mer funktionellt rum. Men ibland var det bara en liten kokvrå. Köket avskiljdes inte sällan av en glasvägg och där kunde husmodern fixa husmanskost som inte tog allt för lång tid att laga. Rinnande varmvatten blev vanligt – och soporna slängdes i sopnedkast.

1940-1950-talet

Husmodern var i fokus. Det statligt finansierade Hemmens Forskningsinstitut bildades i mitten av 40-talet och det genomfördes forskningsprojekt för att effektivisera hushållsarbetet. År 1950 fatslogs de första standardmåtten för svenska kök. Kylskåp – och senare också frys – blev ett måste att ha. Den industritillverkade färdigmaten blev vanligare.

1960-1970-talet

För att motverka den enorma bostadsbristen sjösattes miljonprogrammet - och när lägenheter massproducerades gjorde köken detsamma. Köken i de många bostäderna liknade varandra med elspis och köksfläkt. Färgglatt fick det gärna vara. Vitvarorna kunde bli orange, kaklet mönstrat och överskåpen bruna. Alternativet var träpanel.

1980-1990-talet

På 80-talet blev köken mer och mer moderniserade. Under andra halvan av 80-talet slog mikrovågsugnen igenom. På 90-talet skulle det avfallssorteras och bland annat gjorde induktionshällen entré. Kökets utveckling från en effektiv plats att laga mat på till att vara hemmets hjärta fortsätter.

2000-2010-talet

I en artikel från 2002 skriver Vi i Villa att "köket är hetare än någonsin." Och så är det väl fortfarande. Köket är numera hemmets stolthet. Det ska vara öppna ytor med tv-apparater i varje hörn. Och på den kliniskt rena köksbänken trängs bubbelvatten-maskiner med lökglasögon.

Tillsammans med Erik Haag, 48, har Lotta Lundgren, 45, ätit sig igenom historien i det hyllade SVT-programmet "Historieätarna."

Hand i hand med matens utveckling i Sverige går kökets.

– I slutet av 80-talet och i början av 90-talet, det är då som köket börjar få den karaktär och den centrala roll som det har i dag. Som hemmets hjärta, säger Lotta Lundgren.

Men så har det inte alltid varit.

Som ett led i att höja den svenska bostadsstandarden – som i början av förra århundradet var allt annat än hög – genomfördes ett statligt finansierat forskningsprojekt på 1940-talet.

Finns kvar i dag

Forskare hårdgranskade hemmafruarnas rörelsemönster för att skapa ett så praktiskt och effektivt kök som möjligt. Det ledde fram till vissa standardmått och -råd.

Några finns kvar än i dag.

– Kvinnorna skulle spara tid i köket. Sedan kom det även en vanlig byggstandard om hur man skulle bygga hela lägenheter. Det är klart att det var praktiskt att ha en viss standard om man skulle byta kök, säger Marie Nyberg, intendent på Göteborgs stadsmuseum.

Är ett sällskapsrum

I dag är köket lika mycket ett sällskapsrum som en plats att laga mat på. Lotta Lundgren:

– Det är där hemmets relationer ska pågå och kretsa. I köket ska man äta, sitta och arbeta, umgås och det är där barnen ska läsa läxor.

Är det så ditt eget kök ser ut?

– Haha. Nej, jag har ett jättelitet kök. Det är en liten korridor mellan vardagsrummet och sovrummet. Och jag har så tråkigt och fult kakel. Men faktum är att jag faktiskt håller på och renoverar.

Är i förändring

Och att köket är i förändring, det är inte ett faktum bara hemma hos Lotta Lundgren. Men hur hemmets själ ser ut i framtiden kan vara svårt att sia om.

– Man skulle kunna tro att köken blir större och större och mer och mer välutrustade i framtiden. Men framför allt i storstadsregionerna har vi bostadsbrist som trycker fram mindre lägenheter. Så där har jag svårt och se att man ska kunna ha drömkök, säger Lotta Lundgren.