Vår, vinter, sommar eller höst?

Citys reporter får veta att han är vinter på färganalysen. Det innebär att han har en blå ansiktston och passar därmed i kalla och intensiva färger.
Foto: Karin Malmhav/Exponera

GÖTEBORG. Efter tio år med guldringar i öronen - fick jag reda på att jag inte passar i dem. 

Jag borde haft silver- eller vitguldsringar hela tiden.

Elinor Kimfors tänder speciallamporna – dagsljus, vanliga ger ett för gult ljus – och vinklar spegeln så att jag ska se en bit ner på bröstet.

 En färganalys handlar inte om att ta reda på om man passar i rött eller blått. Alla passar i de flesta färger, men i olika nyanser av färgerna. De miljoner olika nyanser som finns har delats in i de fyra årstiderna, beroende på om de är varma eller kalla och intensiva eller mjuka.

Naturlig hårfärg ett måste


 Örhängena måste jag ta av mig, annars funkar inte analysen, lyckligtvis har jag min naturliga hårfärg, annars hade det inte funkat heller.

 Så börjar vi. Elinor placerar tyger i olika nyanser på mitt bröst, och uppmanar mig att titta på huden i ansiktet, på håret och ögonen. 

 I vilken nyans ser jag pigg ut? I vilken blir håret glansigt? I vilken får ögonen mest färg? Jag fattar ingenting. Antingen bluffar hon, eller så är jag dum i huvudet.

 Men efter ett tag börjar jag faktiskt se vissa skillnader. Ögonen glänser till ibland, andra gånger ser ansiktet halvtaskigt grått ut. Det kanske funkar...

 Det visar sig att jag passar i vinterfärgerna. Min hudgrundton är tydligen blå. Och jag har en sådan ”styrka i grundtonen” att den kräver intensiva isiga färger, i motsats till sommarens mjukare toner.

Det funkar


 Efteråt hänger Elinor på mig hela färgskalan. Och det ser ut att funka. Åtminstone i jämförelse med höstfärgerna som hon också hänger på mig, och som jag ibland ser smått döende ut i.

 Som vinter passar jag i kritvitt och kolsvart, vilket ”vi” vintrar faktiskt är ensamma om. Däremot inte i brunt. I smyckesväg ska vi ha silver, vitguld, diamanter...

 Jag lämnar salongen med en karta över vinterfärgerna, och funderar på om den ska användas. Och hur jag ska göra med örhängena.


 Det visar sig att jag passar i vinterfärgerna. Min hudton är tydligen blå. Och jag har sådan ”styrka i grundtonen” att den kräver intensiva isiga färger.

FAKTA

Nyanserna delas in i fyra årstider: Vinter innebär kalla och intensiva färger. Sommaren är kall, men med mjukare, mer dämpade färgtoner. Våren är varm, med klara och gulaktiga undertoner. Höstens färger är varma, starka med orange eller gyllene undertoner.

Vilken årstid du tillhör
beror på vilken grundton du har i huden, gul eller blå (blått är kallt). Detta föds du med och ändras inte genom till exempel solning.

Det finns olika färgkartor
för de olika årstiderna. Tanken är att du ska ha med dig kartan när du shoppar, jämföra färgerna på kläderna och kartan. Eftersom ljuset oftast är gulaktigt i butikerna, kan det vara en annan färg på plagget när du kommer ut i dagsljuset. Men om du jämför med kartan blir det alltid samma ljus.

Andelen män som gör
en färganalys ligger på mellan fem och tio procent.

Priset för en färganalys på Let´s Face It Beauty Clinic på Terrassgatan, där City var, kostar 995 kronor. Då ingår också en make up-del.