Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var tredje Västsvensk har fått sin första dos

Vaccinsamordnare Kristine Rygge.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu behöver regionen börja fokusera på att ge invånarna en andra spruta.
Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fram till och med vecka 18 hade 33 procent av Västra Götalands invånare över 18 år fått en första dos av vaccin.

Framöver kommer allt fler doser att behöva gå till att också ge dos två. 

– Det är viktigt att vi alla nu är tålmodiga, säger vaccinsamordnare Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

Runt 450 000 invånare i Västra Götalandsregionen har fått en första dos av vaccinet mot covid-19. Det visar siffrorna som sträcker sig till och med vecka 18. 

I takt med att allt fler får sin första dos kommer man också behöva påbörja en mer offensiv vaccinering av dem som väntar på spruta två. 

– Intresset för att få vaccin är enormt och trycket på vaccinatörerna är högt. Det är viktigt att vi alla nu är tålmodiga. Utifrån hur tillgången på vaccin ser ut kommer det ta några veckor innan vi kan gå vidare med fler grupper, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare.

”Kommer behöva sänka takten”

Under nästa vecka, vecka 20 kommer totalt 65 000 doser att skickas ut till vaccinatörer i Västra Götaland. Av dem kommer 18 000 att vara öronmärkta till dos nummer två. 

– Vi har över 300 000 invånare i länet som nu väntar på sin andra dos och vi måste se till att de får vaccin inom rätt tidsintervall. Som vi tidigare berättat innebär det att vi under några veckor framåt kommer behöva sänka takten när det gäller nyvaccineringar i väntan på mer vaccin, säger Kristine Rygge.

Det nationella målet är att alla som är berättigade till vaccin ska erbjudas en första dos senast 5 september. 

Se också: