Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vår krog och bar-man åtalas efter polisjakt

Den 22-årige mannen släpptes ur fängelset förra sommaren.Foto: ROBIN ARON

Den 22-årige mannen släpptes ur fängelset i fjol efter att ha avtjänat sitt straff för inblandning i skjutningarna på Vår krog och bar 2015.

Nu står han återigen åtalad för grov brottslighet.

Polisen grep honom efter att en skarpladdad pistol kastats ut på Stockholms gator.

Händelsen ägde rum på Kungsgatan i Stockholm den 10 juni.

Tre personer kunde gripas efter att en man, enligt polisen, kastat ut en pistol från en bil.

– Han greps när han försökte fly från platsen, sa polisutredaren Mona Kaati till Nyhetsbyrån Siren efter händelsen.

Nu han en 22-årig man åtalats för grovt vapenbrott, vilket GP också uppmärksammat.

Han dömdes i hovrätten till fem års fängelse för bland annat medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök i samband med skjutningarna på Vår krog och bar i Biskopsgården 2015 som beskrevs som en massaker. Två personer dödades och ytterligare åtta personer skadades när två maskerade personer, beväpnade med automatvapen, stormade restaurangen och sköt urskiljningslöst.

Mannen frigavs villkorligt från fängelset förra sommaren. Han blev därmed den förste av gärningsmännen i fallet som släpptes.

14 skarpa patroner

Åklagaren skriver i stämningsansökan:

(Mannen) har innehaft en skarpladdad halvautomatisk pistol utan att ha rätt till det. Pistolen var laddad med 14 skarpa patroner varav en satt i patronläget.

Två personer dödades och åtta skadades vid skjutningarna på Vår krog och bar. Hovrätten kunde inte fastställa vem som avlossade skotten.Foto: ÖVERVAKNINGSKAMERA

Åklagaren skriver vidare:

Brottet bör bedömas som grovt eftersom

1. vapnet var skarpladdat och innehades på allmän plats i centrala Stockholm vid en tid på dygnet då mycket folk regelmässigt befinner sig där,

2. vapnet är av särskilt farlig beskaffenhet då det är halvautomatiskt och var laddat med 14 skarpa patroner

3. innehavet var av särskilt farlig art då innehavet skett i en kriminell miljö där risk förelegat för att det skulle komma till brottslig användning.”

Den 22-årige mannen sitter häktad i väntan på rättegång och dom. Inledningsvis förnekade han brott och motsatte sig häktningen. Men enligt stämningsansökan har han nu erkänt brottet.

– Jag har inga kommentarer, säger försvarsadvokaten Richard Schönemyr.