Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Var känd som rikshomofob – nu nygift efter könskorrigeringen

Fru och fru Hansson. Maria och Gunilla gifte sig på lördagen – tio år efter att de var tvungna att skilja sig när Maria skulle genomgå en könskorrigering. Foto: Privat

Allan hade alltid vetat att hon var en kvinna – men när hon 2007 skulle genomgå en könskorrigering var hon och hustrun Gunilla enligt lagen tvungna att skilja sig.

Men nu har paret återigen gift sig – som Maria och Gunilla Hansson.

– Jag har alltid varit Maria, Allan var bara namnet jag fick när jag föddes, säger hon.

Prästen Lise-Lott Wickholm förkunnade att Maria, 64, och Gunilla, 49, var hustru och hustru och därefter kunde paret tåga ut ur Skara domkyrka till tonerna av "Always look on The Bright Side of Life" som nygifta – för andra gången.

Gunilla och Maria gifte sig redan 2004 men då var det Allan och Gunilla som stod vid altaret – i alla fall på papperet.

– Men jag var Maria redan då. När jag var fyra eller fem år sa jag till min mamma att jag ville växa upp och föda barn. Hon sa "Du kommer bli en jättebra pappa Allan". Men jag ville ju bli mamma.

Blev känd som rikshomofob

Men Maria, då Allan, vågade inte berätta för någon om att hon egentligen var en kvinna. När hon väl kom ut som transexuell 2006 kom det som en chock för många då kristdemokraten och evangelisten Allan Nielsen förknippades med något helt annat.

– På 90-talet var jag känd som rikshomofob eftersom att jag polisanmälde utställningen "Ecce homo" för hets mot folkgrupp, säger Maria.

LÄS MER: Då homofob, nu HBTQ-aktivist 

Utställningen som skildrade Bibeln och kristendomen ur ett homosexuellt perspektiv var kränkande mot kristna menade hon då – hoten strömmade in och en dag fanns Allan Nielsens dödsannons publicerad i Dala-Demokraten.

Annonsen var givetvis falsk men det har aldrig kommit fram vem som skrev den.

Prästen Lise-Lott Wickholm vigde paret i Skara domkyrka. Foto: Privat

Men hemligheten var väl bevarad och det var inte förrän 2006 som Gunilla upptäckte att hennes make hade strumpbyxor på sig under jeansen som Maria tog mod till sig och berättade sin hemlighet vid 54 års ålder.

– Jag var rädd att hon skulle sparka ut mig med huvudet före men det gjorde hon inte. I stället fick jag väldigt mycket stöd av Gunilla och hennes familj, säger Maria.

Var tvungna att skilja sig

Maria bestämde sig för att göra en könskorrigering men enligt 2006 års upplaga av lagboken fick en transperson som skulle genomföra en könskorrigering inte vara gift och paret skilde sig.

Även då könskorrigering pågick var Maria och Gunilla tvungna att leva skilda liv på var sin adress och de umgicks då mer som vänner.

Men känslorna fanns kvar och i december 2015 kunde Maria inte hålla sig längre.

– Jag sa till henne att jag fortfarande hade starka känslor för henne och visste inte hur hon skulle reagera. Men du skulle sett hennes ansikte, det sken upp som en sol. Hon kände samma sak men hade inte vågat säga något.

Kända ansikten på vigseln

Återigen dansade paret till altaret där närstående kunde bevittna vigseln. Förutom vänner och familj fanns även Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson på plats. Prästen och HBTQ-aktivisten Lars Gårdfeldt kunde även synas bland gästerna.

– Han och jag hade väldigt hetsiga diskussioner under 90-talet men i dag är han en av mina bästa vänner.

Smekmånaden kommer vara hektisk med ett besök i Stockholm där Maria bland annat ska föreläsa, delta i Pride-tåget och vara moderator för "Föräldrar till transbegåvade barn" som RFSL Hälsingland, där hon är ordförande, arrangerar.

Men efter det ska paret få en chans att fira sitt andra bröllop i ordningen.

– Vi kommer ha ett after wedding-party med mingel där vi ska fira med våra vänner.