Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var har autistiske Felix
Ipad tagit vägen?

Felix Åkesson, 7.

Autistiske Felix Hörlén Enge, 7, behöver sin Ipad för att kunna fungera i vardagen. Bland annat har han appar och bilder som hjälpmedel.

Men förra söndagen försvann den – och nu söker familjen med ljus och lykta. Ett vädjande inlägg på Facebook har nu delats tusentals gånger.

– Den försvann utanför Jönköping. Jag är rädd att den kommit i fel händer, säger Felixs mamma Malin Hörlén Enge.

Utdrag ur Felix vädjan:

"Ipaden är svart med ett stöttåligt, tjockt fodral. Den är olåst och i den finns foton och filmsnuttar från nästan hela mitt liv och pratkort som min syrra gjort åt mej. I söndags flyttade jag till Skåne, ett svårt steg för mej som gillar rutiner och invanda miljöer med för mej kända och trygga människor.

Utan min Ipad kan jag inte träna på mina autism-appar, inte titta på bilder från saker jag gjort, inte använda min bilddagbok där alla som jobbar med mej kan se och läsa vad jag gjort under dagen, inte använda mina pratkort som jag kämpat för att lära mej. Om någon hittar min Ipad, snälla, snälla, snälla, ring till min mamma Malin. Hon åker hur långt som helst för att hämta den och du får gärna hittelön!"

Sjuårige Felix Hörlén Enge har autism och Angelmans syndrom. Det är en utvecklingsstörning som bland annat har symptom som motoriska svårigheter, hyperaktivitet och en begränsad språkutveckling. Som hjälp för att klara av vardagen har Felix använt sig av en surfplatta. Den är med honom var han än åker och fyller flera viktiga funktioner. Bland annat kommunicerar han genom den då den innehåller bilder och tal som ger Felix möjligheten att sätta in olika saker i ett sammanhang.

– Det har tagit ett enormt arbete att kategorisera alla bilder och de här "talande bilderna". Det är en stor del av rehabiliteringen och om natten när han inte kan sova håller den honom lugn, berättar mamma Malin.

Ipaden försvann

Nyligen flyttade familjen från Uppland ner till Skåne för att vara närmare släkten. För Felix blir det en stor omställning, vilket gör det ännu viktigare att ha kvar tryggheten som surfplattan var. Men under resan ner till Skåne förra söndagen försvann den.

– Felix pappa och en assistent som Felix har var på väg ner och stannade till vid Hjärtsjön i Jönköpings kommun, de stannade på ett ställe vid E4 i Hyltena. Vid ett tillfälle la de surfplattan på biltaket och sedan glömdes den. De gick in och åt och tänkte inte mer på det, berättar Malin Hörlén Enge.

Hon befarar att surfplattan där har hamnat i orätta händer.

– De kan ha åkt i väg med den på taket, men vi har ringt både stället de var på och de har letat längs vägkanten. En polisanmälan är också gjord, berättar Malin Hörlén Enge.

"Hjälp oss"

I ett Facebookinlägg beskrivs händelsen och tusentals har nu hjälpt till att dela inlägget för att hjälpa Felix hitta sin surfplatta. Malin Hörlén Enge berättar att de kan köpa en ny, men mycket är oersättligt.

– Felix har samlat bilder och videos på sig själv som håller honom lugn. Det är en Ipad 2 som är sunkig och neddregglad och gammal, men det är hans liv där i och det kommer inte tillbaka. Jag har förstått att man kan använda olika hjälpmedel för att få tillbaka detta, men jag är inte så tekniskt kunnig, säger hon.

Därför vädjar de nu till eventuella tjuvar – ge tillbaka Felix Ipad. Tills dess försöker familjen så gott de kan att hålla sonen lugn.

– Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att köpa en ny till den som kan hjälpa oss få tillbaka den, säger Malin Hörlén Enge.