Felix Åkesson, 7.
Felix Åkesson, 7.

Var har autistiske Felix
Ipad tagit vägen?

Publicerad

Autistiske Felix Hörlén Enge, 7, behöver sin Ipad för att kunna fungera i vardagen. Bland annat har han appar och bilder som hjälpmedel.

Men förra söndagen försvann den – och nu söker familjen med ljus och lykta. Ett vädjande inlägg på Facebook har nu delats tusentals gånger.

– Den försvann utanför Jönköping. Jag är rädd att den kommit i fel händer, säger Felixs mamma Malin Hörlén Enge.

Sjuårige Felix Hörlén Enge har autism och Angelmans syndrom. Det är en utvecklingsstörning som bland annat har symptom som motoriska svårigheter, hyperaktivitet och en begränsad språkutveckling. Som hjälp för att klara av vardagen har Felix använt sig av en surfplatta. Den är med honom var han än åker och fyller flera viktiga funktioner. Bland annat kommunicerar han genom den då den innehåller bilder och tal som ger Felix möjligheten att sätta in olika saker i ett sammanhang.

– Det har tagit ett enormt arbete att kategorisera alla bilder och de här "talande bilderna". Det är en stor del av rehabiliteringen och om natten när han inte kan sova håller den honom lugn, berättar mamma Malin.

Ipaden försvann

Nyligen flyttade familjen från Uppland ner till Skåne för att vara närmare släkten. För Felix blir det en stor omställning, vilket gör det ännu viktigare att ha kvar tryggheten som surfplattan var. Men under resan ner till Skåne förra söndagen försvann den.

– Felix pappa och en assistent som Felix har var på väg ner och stannade till vid Hjärtsjön i Jönköpings kommun, de stannade på ett ställe vid E4 i Hyltena. Vid ett tillfälle la de surfplattan på biltaket och sedan glömdes den. De gick in och åt och tänkte inte mer på det, berättar Malin Hörlén Enge.

Hon befarar att surfplattan där har hamnat i orätta händer.

– De kan ha åkt i väg med den på taket, men vi har ringt både stället de var på och de har letat längs vägkanten. En polisanmälan är också gjord, berättar Malin Hörlén Enge.

"Hjälp oss"

I ett Facebookinlägg beskrivs händelsen och tusentals har nu hjälpt till att dela inlägget för att hjälpa Felix hitta sin surfplatta. Malin Hörlén Enge berättar att de kan köpa en ny, men mycket är oersättligt.

– Felix har samlat bilder och videos på sig själv som håller honom lugn. Det är en Ipad 2 som är sunkig och neddregglad och gammal, men det är hans liv där i och det kommer inte tillbaka. Jag har förstått att man kan använda olika hjälpmedel för att få tillbaka detta, men jag är inte så tekniskt kunnig, säger hon.

Därför vädjar de nu till eventuella tjuvar – ge tillbaka Felix Ipad. Tills dess försöker familjen så gott de kan att hålla sonen lugn.

– Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att köpa en ny till den som kan hjälpa oss få tillbaka den, säger Malin Hörlén Enge.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER