Var femte västsvensk har fått båda sprutorna

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Fram till och med veck 22 hade nästan var femte västsvensk fått två sprutor av vaccinet. 

Samtidigt har regionens vaccinationsplan uppdaterats. 

Enligt den ska alla över 18 år kunna få vaccinera sig i slutet av juli. 

I tisdags fick personer som fyller 45 och äldre samt riskgrupper över 18 år som ännu inte vaccinerats börja boka tid för sin första spruta. 

Fram till och med föregående vecka hade omkring 44 procent av Västra Götalandsregionens invånare fått sin första dos och nästan var femte fått båda doserna. 

– Vi har under en tid mest vaccinerat dos två och det märks i statistiken. Vi ser en tydlig ökning av antalet fullvaccinerade och det är oerhört viktigt att alla som tar en första spruta så småningom också tar sin andra, det är så vi får stopp på pandemin, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i ett pressmeddelande. 

Ny vaccinationsplan i regionen 

I veckan har även regionens vaccinationsplan uppdaterats. Planen utgår från att man får 50 000 förstadoser levererade per vecka. i så fall ska man kunna släppa på personer födda 1986 och tidigare i slutet av juni och personer över 18 år i slutet av juli. 

– Det här är preliminära besked, det finns fortfarande osäkerheter och vi saknar leveransbesked från Folkhälsomyndigheten efter vecka 27, de väntas först i nästa vecka, säger Kristine Rygge.

 Se också: