Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var femte 14-åring har  gjort sin sexdebut

GÖTEBORG. Var femte tonåring sexdebuterar redan innan han eller hon fyllt 15. Det visar en ny undersökning av Statens folkhälsoinstitut. Den tidiga sexdebuten hänger ofta ihop med en problematisk livssituation, där alkohol och övriga droger är överrepresenterade.

- Vi ser den här utslagningen redan hos niondeklassare, säger Marlene Makenzius, utredare på Folkhälsoinstitutet.

Så har studien gjorts

På uppdrag av Folkhälsoinstitutet (FHI) har Statistiska centralbyrån (SCB) genomfört en så kallad "klassrumsenkät" bland 2 170 slumpvis utvalda niondeklassare i Sverige. Svarsfrekvensen var 76 procent, vilket beskrivs som en hög och bra svarsfrekvens. Undersökningen genomfördes 2009-2010 och i början av 2012 presenterade ­Marlene Makenzius slutsatserna i den vetenskapliga ­tidskriften "Scandinavian Journal of Caring Sciences".

Undersökningen från Statens folkhälsoinstitut (FHI) är unik, på det sätt att man tittat direkt på drygt 2 000 niondeklassare som fått svara på frågor kring sin sexdebut och sina övriga sociala förhållanden.

I undersökningen är det 21 procent av de tillfrågade niondeklassarna som haft sex som 14-åring eller yngre.

- Tidigare har man ofta tittat på äldre ungdomar, som fått återminnas sin samlagsdebut. Nu tittar man direkt på den utsatta gruppen, vilket gör undersökningen väldigt tillförlitlig, säger Marlene Makenzius som ligger bakom studien.

Och resultatet är minst sagt nedslående:

De tidiga samlagsdebutanterna har mer riskfyllda levnadsvanor när det gäller alkohol, narkotika och tobak.

De upplever en sämre hälsa jämfört med dem som inte har samlagsdebuterat.

De råkar oftare ut för skador och hamnar i slagsmål.

De har en mindre positiv inställning till skolan.

De har en lägre tilltro till att de kommer läsa ett studieförberedande program efter årskurs nio.

- Studien säger inte någonting om orsakssamband, utan bara att mönstren finns. Men för mig känns det mer troligt att tro att det är de här riskfaktorerna som leder till en tidig samlagsdebut, säger Makenzius.

Många ungdomsmottagningar jobbar redan i dag väldigt brett med de här frågorna, inte minst i Västra Götaland, men resurserna ser ju tyvärr olika ut beroende på var i landet man bor.

- Det går inte nog att betona vikten av att åtminstone fundera lite kring sambanden som studien visar.

Förebygga i lägre åldrar

Hon påpekar att en tidig sexualdebut inte nödvändigtvis behöver innebära något negativt, men menar att studien ändå tydligt visar på något som man skulle kunna komma åt bland annat genom mer förebyggande arbete längre ner i åldrarna.

- Ser man de här mönstren så här tidigt, varför ska man sitta sen och förebygga alkohol, tobak och sexuellt överförbara infektioner, när de här ungdomarna börjar närma sig vuxen ålder?

- Det är på något sätt lite bakvänt. Det är inget att vänta på, det är här man ska lägga resurserna, här och nu.