Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vapenarsenal hittad med koppling till HA

Vapnen ska ha koppling till HA.
Foto: Micke Ölander

Fyra vapen hittades hemma hos en man i 25-årsåldern. Vapnen ska han ha haft tillsammans med en man i 30-årsåldern.

De båda Värmlandsborna ska ha koppling till Hells Angels, enligt NWT. Nu åtalas de för grovt vapenbrott.

Den första december stannade polisen en bil på E18. Bakom ratten satt en man i 25-årsåldern. Han var under färden påverkad av narkotika och man kunde senare konstatera att han tagit amfetamin. I hans bostad hittade polisen drygt 5,3 gram cannabis. Men det var inte det enda fyndet de gjorde.

Mannen hade även fyra vapen. Enligt stämningsansökan rör det sig om ett Husqvarna kulgevär, ett hagelgevär av märket Bayard Arms kaliber 12, ett Winchester bygelrepetergevär kaliber 30-30 och en pistol av märket Ceska Zbrojovka kaliber 7,62. Två av vapnen innehöll skarpa patroner.

– Fynden gjordes dels under en säng, dels i ett förrådsutrymme, säger åklagare Tyko Gullmo till NWT.

Hells Angelskoppling

Nu åtalas mannen för rattfylleri och ringa narkotikabrott. Han åtalas även för grovt vapenbrott. För det sistnämnda brottet åtalas även en man i 30-årsåldern. Enligt åtalet ska de ha haft vapnen "gemensamt och i samråd".

– Ett av vapnen var inlindat i en handduk där den här personens DNA fanns, säger Tyko Gullmo till NWT.

Åklagaren motiverar att det rör sig om ett grovt brott på så sätt att det varit fråga om flera vapen. Dessutom har de förvarats tillsammans lättillgängligt med tillhörande ammunition. Åklagaren konstaterar också att dels att gärningen varit av "särskild farlig art då vapnen innehafts i en kriminell miljö". Enligt NWT har de två männen koppling till Hells Angels genom en av deras underavdelningar.

Enligt åtalet förnekar båda åtalade brott.