Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vapen och sprängämne i lokal med gänganknytning

I föreningslokalen utanför Tranemo hittade polisen en skarpladdad pistol och sprängdeg tillsammans med klistermärken och ägodelar tillhörande Hells Angels-medlemmar.
Foto: Polisen
Polisen fann vapen, sprängdeg och hembränningsutrustning i föreningslokal i Uddebo, Tranemo.
Foto: Polisen
I baren fanns en rekryteringsaffisch från nazistiska Waffen-SS. Den åtalade mannen säger att han inte är intresserad av politik men hade den på väggen för att den var snygg.
Foto: Polisen
Ute på gården hittades ett gammalt magasin från ett vapen.
Foto: Polisen
I badrummet var hembränningsapparaten igång.
Foto: Polisen
I ett hål över snickarbänken i mc-garaget hittades sprängdeg intryckt.
Foto: Polisen
En skarpladdad pistol hittades gömd i en av lokalens soffor.
Foto: Polisen
En skarpladdad pistol hittades gömd i en av lokalens soffor.
Foto: Polisen
I lokalen hittades en mängd föremål med Hells Angels-anknytning.
Foto: Polisen
I lokalen hittades en mängd föremål med Hells Angels-anknytning.
Foto: Polisen
I lokalen hittades en mängd föremål med Hells Angels-anknytning.
Foto: Polisen
På kylen bakom bardisken satt en mängd klistermärken med anknytning till Hells Angels-miljön.
Foto: Polisen
1 / 13

Armstödet till en av sofforna i föreningslokalen gömde en skarpladdad pistol.
I mc-garaget fann polisen sprängdeg.

Nu frias en 54-årig man som bott långa perioder i lokalen för grovt vapenbrott. 

Enligt tingsrätten går det inte att binda just 54-åringen till fynden i lokalen som har tydliga band till Hells Angels-miljön.

Föreningslokalen på en liten ort utanför Tranemo har under lång tid varit ett tillhåll för personer i och runt Hells Angels-miljön. Och det blev tydligt då polisen i juni gick igenom lokalerna och kunde ta både vapen och sprängämnen i beslag.  

På kylskåpet bakom bardisken satt en mängd klistermärken från Hells Angels och dess anslutna mc-klubbar i Red Devils MC. I ett sovrum våningen upp hittades flera klädesplagg med Hells Angels-budskap.


LÄS MER: Hemliga koderna inom Hells Angels


I en av föreningslokalens soffor fann polisen en skarpladdad pistol från före detta Jugoslavien.
Foto: Polisen

Hells Angels-medlem frågade ut polisen

Mitt under husrannsakan dök plötsligt en fullvärdig medlem i Hells Angels upp och frågade vad utredarna sysslade med. När de förklarade sitt ärende slängde han i från sig ett bromsbelägg som var till hans Harley Davidson som stod parkerad i garaget.

– Det fanns vissa föremål i vissa lokalen som hade Hells Angels-anknytning och det fanns också föremål som tillhörde personer med HA-anknytning, säger åklagaren Andreas Ekengren som varit inblandad i utredningen.

Formellt ägs lokalen av en ideell kultur- och musikförening. På bardisken hittades ett protokoll från ett möte med föreningen där ett av de ledande namnen i Red Devils MC i Svenljunga, en av Hells Angels officiella supportklubbar, var mötesordförande. 

Den 54-årige mannen har också rört sig i mc-miljön och är straffad flera gånger tidigare. Bland annat för grovt narkotikabrott.


LÄS MER: Hells Angels-mannens 50-miljoneraffär med Göteborgs kommun 


Hells Angels-kläder och hembränningsapparat hittades i lokalen.
Foto: Polisen

Frias för grovt vapenbrott

Han säger att vapnet lämnades över till honom av en person som ville lämna in den till polisen i samband med vapenamnestin. Sprängdegen i garaget kände han däremot inte alls till. 

Tingsrätten kommer fram till att det inte utan rimligt tvivel går att säga att 54-åringen handskats med vapnet på det sätt att han gjort sig skyldig till grovt vapenbrott.


LÄS MER: Så växer Hells Angels och Bandidos i Västsverige 


Däremot fälls 54-åringen för att ha använt en hembränningsapparat som, enligt honom, fanns i lokalen redan då han flyttade in. Polisen fann också oanvända femlitersdunkar, men mannen säger att han bara tillverkat alkohol för sig själv och att han inte vet vad folk druckit som han haft på besök. 

– Det är bra sprit, den är god. Den är för stark när den bränns och när den dricks är den god, säger 54-åringen till polisen.


Nyckelknippan till lokalen bar symboler för Hells Angels.
Foto: Polisen

Nekar till Hells Angels-relation

På frågan om hur hans relation till Hells Angels är, med tanke på att han på nyckelknippan med nyckel till lokalen har ett band med texten "Support 81 Hessleholm" (ett officiellt stöd till Hells Angels avdelning i Hässleholm) säger 54-åringen:

– Jag har ingen som helst relation till dem. Det hänger en polisväska precis när du kommer in i lokalen, men jag har ingen relation med polisen för det. Ligger en reflexbricka uppe i baren någonstans som det står Tullverket på men jag har ingen relation till dem.

Nu fälls 54-åringen för olovlig befattning med alkoholdrycker. Han döms till dagsböter men kommer inte behöva betala några böter då han suttit häktad under ett par veckor misstänkt för grovt vapenbrott, men friats. 

Från åklagarsidan har man ännu inte avgjort om domen kommer överklagas.

– Vi har inte tagit ställning än till om vi ska överklaga eller inte. Vi kommer naturligtvis läsa igenom och granska domen och därefter ta ställning till om vi ska överklaga, säger åklagare Andreas Ekengren.