Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vanvårdade barn ska utvisas - syskon splittras

De tre barnen hittades i Halmstad 2009, svårt vanvårdade. Den då femårige pojken och hans två systrar, då 1 och 8 år gamla, hade övergivits av sin mamma, enligt SVT Västnytt.
Foto: SVT

Två vanvårdade barn, en pojke och en funktionshindrad flicka, ska utvisas till Serbien tillsammans med sin mamma - som inte kan ta hand om dem.

– Jag tror att i förlängningen så kommer den här flickan att dö i plågor, säger familjehemsmamman till SVT.

De tre barnen hittades i Halmstad 2009, svårt vanvårdade. Den då femårige pojken och hans två systrar, då 1 och 8 år gamla, hade övergivits av sin mamma, enligt SVT Västnytt. Pojken cyklade omkring ensam i ett bostadsområde, och i lägenheten hade hans funktionshindrade storasyster bundits fast vid en stol. Lillasystern satt i sin egen avföring.

"Som ett djur"

Socialtjänsten omhändertog barnen enligt LVU, lagen om vård av unga. Ett beslut som flera gånger förnyats, eftersom socialnämnden inte bedömer att hon kan ta hand om sina barn.

– De var väldigt tunna, hålögda, trötta och slitna barn. Den yngsta hade inget språk, säger de två yngsta barnens familjehemsmamma till Västnytt.

Fallet ska ha varit det värsta de sett.

Återförenas

Nu har migrationsverket, och de två efterföljande domstolarna, migrationsdomstolen, och överdomstolen, beslutat att de två äldsta syskonen ska utvisas tillbaka till Serbien - tillsammans med mamman, som inte kan ta hand om den. Enligt migrationsverket saknar barnen skyddsskäl för att få stanna kvar.

– Det finns ändå ett mycket starkt band mellan den biologiska mamman och barnen, säger Annette Bäcklund, chef på processenheten på migrationsverket, till SVT.

Hon säger att det inte är migrationsverkets sak att bedöma hur lämplig en förälder är som vårdnadshavare.

Den 26-åriga mamman säger i SVT att hon saknar sina barn, och vill återförenas med dem.

"En dödsdom"

Men den funktionshindrade flickans familjehemsmamma är övertygad om att ett plågsamt öde väntar barnen i hemlandet.

– Jag tror att i förlängningen så kommer den här flickan att dö i plågor. Det är vad som väntar henne, säger hon till Västnytt.

Den yngsta flickan, som har en svensk pappa, får stanna i landet. Därmed splittrar domen syskonskaran.

Ska utreda

Migrationsverket säger till GT.se att de nu ska undersöka om barnen kan få ett ordentligt omhändertagande i Serbien.

– Och vi måste initiera ett samarbete med socialtjänsten och få in deras dokumentation, säger Fredrik Bengtsson, informatör på migrationsverket.

Varför gör ni det först nu?

– Det kan inte göras innan domstolen avgjort ett ärende.