Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väntetiderna på akuten är längst i Västra Götaland

Väntetiden på akutmottagningarna i Västra Götaland är i snitt ungefär en och en halv timme. Foto: Bertil Ericson / TT / SCANPIX

Väntetiderna på akutmottagningarna i Västra Götaland är de längsta i landet. 

Nu rapporterar P4 Väst att hälften av patienterna tvingades vänta längre än 1 timme och 12 minuter för att få träffa en läkare. 

Siffrorna gäller 2018. 

Det skiljer drygt 50 minuter mellan de längsta och kortaste väntetiderna i landets regioner. 

Statistiken kommer från Socialstyrelsen och gäller väntetiderna på akutmottagningarna, och enligt P4 Väst är Västra Götaland sämst i klassen. Där visar siffror från 2018 att patienter mellan 17 och 79 år i snitt fick vänta 1 timme och 24 minuter på att träffa en läkare – när de kommit in akut till sjukhuset. 

För patienter över 80 år var väntetiden något kortare. Men snittiden på 1 timme och 24 minuter är sämst i landet. 

Norrbotten bäst

Enligt Socialstyrelsens statistik så har väntetiderna inom NU-sjukvården ökat mellan 2017 och 2018. Väntetiderna är även högre än vad de var 2016. 

Snabbast på att bemöta patienter är akutmottagningarna i Norrbotten. Där är medianväntetiden på en läkarbedömning ungefär 25 minuter. 

Det gäller en majoritet av sjukhusen i området.