Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väntetiden på akuten är längst i Västsverige

Foto: Pressbild / Socialstyrelsen
Sahlgrenska sjukhuset var det sjukhus med flest besök förra året. Foto: ANDERS YLANDER

Socialstyrelsen släppte i förra veckan sin rapport om väntetiderna på akuterna.

Att få träffa en läkare tar längst tid i Västra Götalandsregionen med en mediantid på en timme och tolv minuter för att få en läkarbedömning.

– Man kan säga att det har en väldig betydelse vilken arbetsorganisation man har inne på akuten säger Mats Granberg, utredare och sakkunnig på Socialstyrelsen. 

Rapporten som släpptes den 9 oktober gäller för 2018.

Socialstyrelsen kommer i rapporten fram till att patientbesöken runtom i landet minskar något, med 29 000 besök från 2017. 

Vistelsetiderna på akutmottagningarna har däremot ökat, hälften av besöken i landet var längre än 3 timmar och 40 minuter. 

Sahlgrenska universitetssjukhuset, som också inkluderar Mölndals sjukhus och Östra sjukhuset var platsen med flest besök, 108 700 stycken.

Västra Götaland sämst i landet 

Väntetiderna på akutmottagningarna i Västra Götalandsregionen var längst i landet förra året.

”Regionen med längst väntetid var Västra Götaland, där fick hälften av patienterna vänta mer än en timme och tolv minuter på en läkarbedömning. Det är dock en liten förbättring sedan 2017” står det i rapporten. 

Halland är tvåa på den listan, en bra bit över snittet i riket. 

– Det är tiden från det att man kommer till det att man får träffa en läkare, det är alltså inte en triage som kanske görs när man kommer in genom dörren. Det är inte hur lång hela vistelsen på akuten, säger Mats Granberg, utredare och sakkunnig på Socialstyrelsen.

När det gäller total vistelsetid på akuten så är Västra Götaland och Halland på en fjärde respektive femteplats. 

Kvinnor får vänta längre än män

Mats Granberg säger att det som främst ligger bakom väntetiden att få träffa en läkare är organisationen på akuten. 

– Man kan generellt säga att det har en väldig betydelse vilken arbetsorganisation man har inne på akuten, säger han.  

Rapporten kommer också fram till att yngre patienter får vänta längre än äldre – och kvinnor får vänta längre än män oavsett ålderskategori.

Hur det kan komma sig har Mats Granberg och Karin Sköldin inte tittat närmare på.

– Vi har inget regeringsuppdrag på att göra det. När man hör det så tänker man ju att så får det inte vara, att det ska vara lika. För att veta varför så måste man gå på en djupare nivå med journalstudier och diagnospanorama. Man måste se vad diagnoserna var och hur allvarliga det var. Något som skulle kunna vara en förklaring är att män generellt söker för allvarligare åkommor. Men om det inte finns någon annan skillnad än kön, så är det klart att det är fel, säger Mats Granberg. 

Politikern: ”Inget man kan vara stolt över” 

Håkan Linnarsson (S) är andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i regionen, hans parti är i opposition.

– Det är väl inget man kan vara stolt över, snarare är det frustrerande, säger han och fortsätter:

– Under många år har det pågått ett antal projektförsök där man ser effekter men som i princip slutar när man avslutar projektfasen och så går det tillbaka till vad det var. 

Han menar också att det trots satsningarna har problemet med att verksamheterna inte följer med befolkningsökningen.

Håkan Linnarsson menar också att man behöver bli bättre på att hänvisa människor vidare, som egentligen inte behöver vård på akuten. 

– Vid Östra sjukhuset finns det en primärvårdsläkare på en jourmottagning som akuten kan hänvisa till som ligger bara några minuter bort. Det blir ett problem när man hänvisar till vårdcentralen och kanske inte får en tid om man inte ringer på precis rätt tid. Det finns ett antal saker vi jobbar med men det är väldigt segt att förändra. 

”Det är inget nytt problem”

Tony Johansson (MP) förste vice ordförande i samma styrelse, han säger att det skjutits till pengar, runt 200 miljoner, för att mottagningarna själva ska kunna använda dem som de anser bäst för att nå målen. 

– Men det är inte acceptabelt, det är därför satsningarna med de extra akutmedlen finns. Det är inget nytt problem för oss, det är ett flerårigt problem.

Om det är ett flerårigt problem som ni känner till, varför är då Västra Götalandsregionen fortfarande i botten?

– Om vi håller ut den satsningen vi har så kan vi långsiktigt lösa det här problemet. Vi behöver bli mer tillgängliga på våra jourcentraler i primärvården och öka de digitala besöken så våra sjukhusakuter och blåljusakuter kan prioritera de akuta ärenden så man vet var man ska söka vård. 

GT har utan framgång sökt ordföranden i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsstyrelse för en kommentar.

I går rapporterade om Undersköterskeupproret – hör undersköterskan My, 33, berätta.