Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänsterpartisten sprider Afas inlägg på Twitter

Gustav Landström, V, kandiderar till fullmäktige.
Foto: HENRIK JANSSON
En av många retweets med avsändaren Antifascistisk aktion.
Foto: SKÄRMDUMP
Ett annat meddelande signerat Afa.
Foto: SKÄRMDUMP

Här sprider vänsterpartisten Gustav Landström den militanta vänsterrörelsen Antifascistisk aktions meddelanden på Twitter.

– Det är för att sprida information, säger Landström.

I ett annat meddelande har han uppmanat till att blockera och ockupera "det extrema högerpartiet" Moderaternas Sverigemöte på Svenska mässan.

Ett skämt, enligt honom själv.

– Det var ett högst ironiskt meddelande.

Ett av meddelandena signerade Afa.
Foto: SKÄRMDUMP

Gustav Landström är ledamot i Vänsterpartiet Göteborgs distriktsstyrelse och en av kandidaterna till fullmäktige. Han har tidigare kandidaterat till riksdagen för partiets räkning. Han identifierar sig själv som kommunist.

Landström är mycket aktiv på Twitter. Där har han gång på gång spridit tweets från Afa, Antifascistisk aktion. Organisationen, eller snarare rörelsen, är den viktigaste inom den så kallade autonoma miljön. Afa drar sig inte för att använda våld, tvärtom är våldsamma aktioner en del av kampen. Målet är hindra högerextrema organisationer från att framföra sina budskap. Metoden: protester och angrepp på motståndarna.

Landström: Sprider information

Det finns även exempel på när rörelsens anhängare attackerat "sina egna".

Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, som har i uppdrag av regeringen att samorda arbetet med att värna demokratin på nationell och lokal nivå, listar Antifascistisk aktion som en av flera våldsbejakande vänstergrupperingar.

Men Gustav Landström ser inga problem med att sprida odemokratiska AFA:s meddelanden, så länge innehållet är korrekt. Samtidigt säger han att han inte står bakom rörelsen och dess metoder.

– Det är för att sprida information, säger han och refererar till att han bland annat spridit meddelanden om nazister signerade Afa.


LÄS ÄVEN: Extremvänsterns nattliga terror


Han fortsätter:

– I bland delar jag från Göteborgs-Tidningen också. Jag står inte alltid bakom det ni skriver och publicerar heller. Det är en nyhetskälla bland andra. Det är så Twitter fungerar, man sprider nyheter. Allt du delar på Twitter är inte sådant du ideologiskt står bakom.

Rimmar det bra med din roll som vänsterpartist att sprida Afa:s meddelanden?

– Jag sprider Göteborgs-Tidingens meddelanden också. Jag retweetar och sprider nyheter från Svenska Dagbladet och Sveriges Television. Men jag brukar undanhålla mig från att skicka från Avpixlat eller rent nazistiska sajter för det är ju ofta inte sann information.

Du ser inga problem i att du retweetar information från icke demokratiska rörelser när du är med i ett demokratiskt parti?

– Det får stå för... Jag ser inte direkt att Dagens Nyheter eller Göteborgs-Tidningen är de mest demokratiska institutionerna i samhället heller. Du får välja att citera mig så fult som du vill. Då har du haft din lördag och din nyhet.

"Blockera – ockupera"

Han har också skrivit egna tweets, bland annat en där han uppmanade till att "ockupera" Moderaternas Sverigemöte på Svenska mässan i maj.

"I dag och i morgon är det arbetarfientliga och extrema högerpartiet @nya_moderaterna i Göteborg på Svenska mässan. Gör din röst hörd, demonstrera, blockera - ockupera!", skrev han i inlägget.

– Det var ett högst ironiskt meddelande.

Ett ironiskt meddelande.

– Ja. Det fanns liksom… Jag gillar inte Moderaterna. Tycker du att det verkar konstigt att jag inte gillar Moderaterna?

Moderaterna är ett parti som alla andra och du representerar Vänsterpartiet. De har samma frihet som alla andra partier att anordna möten.

– Det är ingenting som hände. Det var mer ett skämt. Jag har inte tagit några egna initiativ till att folk ska göra det i praktiken.

Dömd för polisvåld

2014 avslöjade GP att Gustav Landström, mångårig Gais-supporter, 2009 dömts till fängelse för våld mot tjänsteman efter att enligt den fällande domen ha slagit en polisman och knuffat en annan i samband med en match. 2011 dömdes han för ohörsamhet mot ordningsmakten efter en demonstration vid Migrationsverket i Kållered.

GT har utan framgång försökt nå Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg med ansvar för bland annat demokratifrågor, för en kommentar.


LÄS ÄVEN: M-toppen twittrade ut högerextrem källa