Vänsterpartiet kräver uppförandekod

Publicerad

Idag går Vänsterpartiet i Göteborg ut och kräver uppförandekod för kontrollanter i Göteborgs kollektivtrafik och passar samtidigt på att kräva nolltaxa i kollektivtrafiken.

- Videoklippet väcker obehag, säger Thaher Pelaseyed, ordförande för Vänsterpartiet Göteborg. Det är inte första gången som Västtrafiks kontrollanter beter sig på ett sätt som resenärer upplever som både obehagligt och otryggt. De resenärer som väljer att åka kollektivt ska känna sig trygga och när man har betalat sin biljett eller köpt sitt månadskort ska man få den bästa servicen.

Han fortsätter:

- Vi kräver att Västtrafik upprättar en uppförandekod för sina kontrollanter. Samtidigt är den absolut viktigaste förbättringen att på sikt införa ett avgiftsfritt system i kollektivtrafiken. Idag vill vi utöka skolkortet till att också gälla på helger och skollov. Stegvis ska fler och fler omfattas av ett skattefinansierat system. Det skulle majoriteten av Göteborgarna tjäna på.

Åke Lundgren
Åke Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER