Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vänsterman jagas – för vapengömma

Vänsteraktivisten häktades misstänkt för inblandning i det stora vapenbeslaget i Jönköping. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ytterligare en man med tydliga band till den extrema vänstermiljön har häktats efter fyndet av flera automatvapen, polisuniformer och peruker i en container utanför Jönköping.

Mannen, som tidigare gripits "redo för strid" i samband med en antirasistisk demonstration, häktades i sin frånvaro och söks nu av polis.

– Jag har inga kommentarer, säger mannens advokat Maria Sturesson.

Det var på eftermiddagen under nationaldagen som polisen inledde en större insats mot en industrifastighet i Taberg utanför Jönköping. Poliser med skottsäkra västar och automatvapen bevakade enligt Jönköpings-Posten fastigheten.

Senare stod det klart att polisen i en container inne på området funnit flera automatvapen, men också polisuniformer, peruker och löshår.

Kopplingar till den autonoma vänstermiljön

Misstankarna riktades tidigt mot personer i och kring den autonoma vänstermiljön. Den person som står på fakturorna för hyran av vapencontainern häktades senare misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån.

Mannen nekar till brott och sitter fortsatt häktad.

Ytterligare fyra personer, varav åtminstone två har deltagit vid militanta vänsteraktioner, togs in av polisen och förhördes misstänkta för inblandning, men släpptes senare.

Under torsdagseftermiddagen häktades ytterligare en person. Denna gång i sin frånvaro. Även denna man har tydliga kopplingar till den extrema autonoma vänstermiljön.

I samband med en nazistdemonstration för ett par år sedan greps han, misstänkt för att ha blåst med en visselpipa några centimeter från en polismans öra och spjärnat emot vid gripandet. Då polisen gick igenom hans kläder på polisstationen uppdagades att han hade både ben- och armskydd på sig.

Mannen som nu har häktats i sin utevaro. Foto: Polisen

"Var redo för strid"

– Det märktes att killen var redo för strid, att han inte bara var där för att titta, sa en av de ingripande poliserna i förhör och beskrev det som att den gripne demonstranten hade "skydd från fötter upp till lår samt från handled upp till axlar".

Själv nekade mannen och beskrev sig själv som en "mönstermedborgare" som hade i uppdrag att vara sjukvårdare under demonstrationen. Han nekade också till att tillhöra någon organisation.

Han åtalades senare för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman, men misstankarna kom att skrivas av. Enligt vad tingsrätten meddelar i dag, då brotten hade hunnit preskriberades.

Nu är mannen fortfarande på fri fot men häktades av Jönköpings tingsrätt i sin utevaro för grovt vapenbrott.

Han söks av polis. I och med beslutet att häkta honom finns det nu en möjlighet för åklagare att gå in med en internationell efterlysning av honom. 

Hans advokat Maria Sturesson är mycket förtegen.

– Jag har inga kommentarer över huvudtaget.

GT har sökt åklagaren som är förundersökningsledare i vapenhärvan, men utan resultat. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!