Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte mördarens sista tid – gick på fest

"Det klart att man kunde märka att han var ledsen, men det var inte så att han sa det rakt ut. Det var egentligen han som brukade kolla hur det var med oss", säger en av vännerna. Foto: Evelina Nedlund
"Han var precis som vanligt, glad och tjötade på", säger en nära vän om den misstänkta mördarens sista dagar. Foto: Evelina Nedlund
För hans närmaste vänner är polisens misstankar en gåta.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Enligt uppgift till Expressen ska mannen ha tagit livet av sig.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

För kompisgänget är den misstänkte mördaren i Ulricehamn en gåta. 

Tre dagar efter mordet festade de ihop – som om ingenting hade hänt. 

– Han var precis som vanligt, glad och tjötade på, säger en nära vän. 

Men vid årsskiftet drog han sig undan – och svarade inte när kompisarna frågade om han skulle DNA-topsas. 

– Jag tänkte att det vore bra om det gick och samåka till polisen. Men han sa ingenting, säger vännen.

Den 24 oktober i fjol hittades en kvinna mördad vid ett motionsspår i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn. I går gick polisen ut med att man fått en DNA-träff på en man – som hunnit avlida.

Enligt uppgift till Expressen ska mannen ha tagit livet av sig.  

Mannen bodde hos sin pappa och hade sitt kompisgäng utspritt i flera av grannsamhällena. 

För hans närmaste vänner är polisens misstankar en gåta. Mannen har inte visat minsta tecken på att vara den misstänkta förövaren, enligt vännerna. 

– Han är den vanligaste du kan tänka dig. Han var absolut inte våldsam, blev knappt arg och om det blev tjafs drog han hellre sig undan än att tuppa sig, säger en av vännerna.

Det bilintresserade kompisgänget har känt varandra i flera år.Foto: Evelina Nedlund

Mannen brukade meka tillsammans med vännerna

Kompisgänget har känt varandra i flera år. De är bilintresserade och brukade meka ihop i garaget på mannens föräldragård. Den misstänkte mannen åkte på bilträffar och motormässor med vänner.

Den 27 oktober i fjol – tre dagar efter mordet – var kompisgänget på fest. Den mordmisstänkte drack, umgicks och var på bra humör. 

– Han var precis som vanligt, glad och tjötade på. Det var inget konstigt med det, säger en vän. 

Vännerna pratade under festen om nyheten att en man anhållits misstänkt för Ulricehamnsmordet. 

– Det var inte så att vi diskuterade det i detalj, men vi sa att vi hoppades att han skulle åka dit och han satt ju där och höll med, säger en vän. 

 

LÄS MER: Leif GW hyllar polisen efter DNA-beskedet 

 

Den 24 oktober i fjol hittades en kvinna mördad vid ett motionsspår i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Sa till cheferna att han mådde dåligt

Mannen tog sin examen från gymnasiet i fjol. Därefter har han haft flera ströjobb och arbetat korta perioder på lager respektive verkstad. En vecka efter mordet började han på ett nytt jobb i Borås.  

Mannen stannade i cirka en månad.

– Det var inget för honom, han ville ha något fast och kunna flytta hemifrån, säger en vän. 

Till sina chefer sa mannen att han mådde dåligt. 

– Det klart att man kunde märka att han var ledsen, men det var inte så att han sa det rakt ut. Det var egentligen han som brukade kolla hur det var med oss, säger en av vännerna. 

 

LÄS MER: DNA-träff har gjorts i Ulricehamnsmordet 

"Det klart att man kunde märka att han var ledsen", säger en av vännerna.Foto: Evelina Nedlund

"Jag kände ju honom så bra"

Den 13 november kom nyheten att misstankarna mot den tidigare anhållne mannen avskrivits. Kompisgänget åkte runt planlöst – som de brukade – och mordet kom på tal. De var eniga i bilen om att det var tråkigt att polisen tagit fel. 

– Jag kände ju honom så bra att jag kunde se när han inte mådde bra. Men när vi pratade om det där märkte jag absolut ingenting. Han var precis som vanligt. 

Flera i kompisgänget festade ihop under nyårsafton – så även den nu döde mannen. 

– Han var aldrig den som drack mycket och spårade ur – han var ofta den som körde – men han var med och umgicks, säger en vän. 

Efter mordet har polisen mobiliserat en massiv topsning-insats av boende i Ulricehamn.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Ville inte träffa vännerna 

Strax efter årsskiftet drog han sig undan. Han var arbetslös och berättade för vännerna att han sökte nytt jobb. Samtidigt gjorde han planer ihop med vännerna om att umgås och ställa till med fest. Men mannen kom med ursäkter.

– Han sa att han inte hade bensinpengar, men jag sa att jag står för det. Men han ville ändå inte ses, säger en vän och fortsätter:

– Nu så här i efterhand kan man ju fundera över en massa saker, men att han höll sig undan var inget konstigt. Under hela tiden vi känt honom så har det funnits perioder då vi inte hängt lika mycket. 

 

LÄS MER: Misstänkte mördaren fick nytt jobb direkt efter dådet 

 

Mannen dök inte upp för att topsas. I stället fick polisen åka hem till honom.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Samtidigt har polisen mobiliserat en massiv topsning-insats av boende i Ulricehamn. Cirka 1 300 män har topsats. En av vännerna fick sms från poliserna i tisdags om att han behövde lämna in sitt DNA. Han bokade tid med polisen till onsdagen och hörde med de andra kompisarna – däribland den misstänkte – om det var någon annan som skulle topsas. 

– Det är ju jättemånga som fått sms:et så jag tänkte att det vore bra om det gick och samåka till polisen. Men han sa ingenting, säger vännen. 

Dagen innan skulle den misstänkte mannen ha topsats. Han dök inte upp. I stället åkte en polispatrull hem till honom och tog proverna på honom på tisdagen. 

– Han berättade aldrig att polisen varit hos honom.