Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här stoppar älgmamman trafiken – för kalvens skull

Älgen ser till att kalven tar sig över.
Madelen Ohlsson och Elin Johansson är glada, men förvånade, över älgvideons stora genomslag.Foto: Privat

Älgkon sprang raskt över vägen – men hennes kalv tvekade. 

Bilisterna insåg allvaret i situationen och lade vardagsstressen åt sidan.

– Det är nästan chockerande att det inte skedde någon olycka, säger Elin Johansson, som tillsammans med vännen Madelen Ohlsson fångade det fina ögonblicket på film – en film som nu har visats närmare fyra miljoner gånger på Facebook.

Den 14 maj satt Madelen Ohlsson och Elin Johansson i bilen, på väg från Borås till Brämhult. Madelen körde och tog av i Sparsör in på Hybergsvägen.

Plötsligt fick de syn på en älgko som kom springande över ett fält till höger om vägrenen. Strax bakom sig hade hon sin lilla kalv. 

Älgarna var på väg rakt över vägen och Elin fick snabbt upp sin mobil och började filma.

– Kon sprang över halva vägen, men sen märkte hon att kalven inte följde efter och vände om, berättar Elin som tidigare intervjuats av BT.

Älgkon försökte förmå sin kalv att våga sig ut på vägen.Foto: Privat / Privat

”Visade stor respekt”

Vännerna läser sista terminen på djurvårdarprogrammet i Borås och har stor kännedom om hur allehanda djur fungerar och reagerar.

– Vi har jobbat med elefanter och noshörningar, bland annat, men även en del med hjortdjur. Vi vet att de lätt kan bli stressade, särskilt i trafiken, säger Madelen.

För att inte göra situationen för älgkon mer pressad än den redan var, stannade de därför snabbt bilen. Och där blev de stående i flera minuter.

Båda kände en oro för att bilisterna bakom och de som färdades i motsatt riktning skulle tappa tålamodet och börja tuta eller ge sig på att köra om.

– Det var rusningstid på en ganska trafikerad väg som många tar på väg hem från jobbet. Det är nästan chockerande att det inte skedde någon olycka, men alla tog det väldigt lugnt, säger Elin.

Madelene fyller i:

– Alla visade väldigt stor respekt, även de som stod längst bak och inte såg vad som hände.

Har setts av miljoner

Snart stod trafiken helt still i båda riktningar. Under tiden försökte älgkon förmå sin lilla kalv att våga sig ut på vägbanan, och till slut tog den mod till sig. 

På filmen kan man se hur den stapplande, som att den går över tunn is, klampar över vägen innan den försvinner in den täta barrskogens säkerhet på andra sidan.

Till slut tog älgkalven mod till sig.Foto: Privat / Privat

Samma dag la Elin upp filmen på sin Facebook-sida, till vänner och familjs stora förtjusning. Men de var inte de enda som fascinerades av älgdramatiken.

Filmen delades vidare och vidare och vidare och vidare. Efter fem dagar hade den setts av mer än 300 000 personer. 

– Nu är den uppe i nästan fyra miljoner visningar, berättar Elin.

– Det är massor av människor som har kommenterat den också, människor i alla åldrar. Det känns jätteroligt att en så här fin händelse uppskattas, säger Madelen.